Landsformandens nytårshilsen

29. december 2007
2007 blev et godt år for hospice-bevægelsen og den palliative indsats i Danmark


2007 blev et godt år for hospice-bevægelsen og den palliative indsats i Danmark:

  • Tre nye hospicer blev taget i brug med i alt 39 hospice-pladser (Hospice Sydvestjylland, HospiceLimfjord og Hospice Djursland).
     
  • Der blev indgået driftsoverenskomst vedrørende yderligere 56 hospicepladser (Hospice Søndergård, Filadelfia Hospice, Hospice Storstrøm, Hospice Vendsyssel og en udvidelse af Sankt Lukas Hospice).
     
  • Desuden blev arbejdet med etablering af Hospice Mariager Fjord, Hospice Midtjylland, Hospice Østjylland og et hospice på Bornholm videreført.

Støtteforeninger har gjort en stor indsats for at nå disse resultater og skabe eller videreføre det folkelige grundlag for denne succes. Medlemstallet er steget markant, og den frivillige indsats på hospice og i hjemmene synes at stå over for en opblomstring. Palliativ Medicinsk Afdeling på Bispebjerg, som var lukningstruet i forbindelse med budget-forhandlingerne for 2007, blev reddet, og kunne i maj fejre sit 10 års jubilæum på fornemste måde.

For Hospice Forum Danmark har 2007 været et spændende og fremgangsrigt år:

  • Rækken af kontaktbesøg ved de enkelte hospicer og støtteforeninger blev afsluttet med et for mig som ny formand meget tilfredsstillende resultat, og arbejdet i bestyrelsen blev videreført på grundlag af den vedtagne handlingsplan for 2006-2008.
     
  • En serie kontaktarrangementer i de fem regioner er startet og vil blive gennemført inden maj 2008.
     
  • Årsmødet i maj blev en positiv fornyelse og et inspirerende møde med mange ildsjæle i medlems-kredsen.
     
  • Bestyrelsens muligheder for at løse opgaver i handlingsplanen blev styrket ved etablering af Frivillighedsudvalg, ved en styrkelse af PR- og Informationsudvalget, ved tilknytning af Knud Ole Pedersen (pensioneret leder af KamillianerGaardens Hospice i Aalborg) som hospicefaglig konsulent for Hospice Forum Danmark - og ved styrkelse af foreningens sekretariat.
     
  • Samarbejdet med Det Palliative Femkløver blev styrket. Femkløveret består - udover Hospice Forum Danmark - af Kræftens Bekæmpelse, Foreningen for Palliativ Indsats, Dansk Selskab for Palliativ Medicin og Gruppen af Ledere ved Hospicer, Palliative Teams og Palliative Enhede.
     
  • Kontakten til hospice-bevægelser i andre lande blev fulgt op.

Vi står godt rustet til at møde det nye års opgaver. Der bliver meget at mødes om til generalforsamling og årsmøde, som afholdes lørdag d. 17. maj 2008 i Odense. Jeg ser frem til at møde mange repræsentanter fra hospicer, hospice-projekter, støtteforeninger og personlige medlemmer af Hospice Forum Danmark.

Med venlig hilsen - og ønsket om et godt og fremgangsrigt nyt år for hospice-sagen i Danmark!

Tove Videbæk
landsformand