Litauens første hospice etableres efter lollandsk model

31. marts 2014
Dansk inspiration pustede til litauisk ildsjæl.

Dansk inspiration pustede til litauisk ildsjæl.

Litauske undervisere besøgte University College Sjælland og fik inspiration til at etablere Litauens første hospice i lighed med Svanevig Hospice i Bandholm på Lolland.

I april 2013 kom en delegation af undervisere bl.a. fra Litauen på studiebesøg i Danmark i regi af det EU-finansierede projekt COHAB, der har til formål at øge uddannelses- og arbejdsmarkedsmobiliteten i den baltiske region.

Ét af besøgene gik til Svanevig Hospice i Bandholm på Lolland, hvor den litauiske teamleder, Natalja Istomina, viceudviklingsdekan på Klaipeda University, blev inspireret til at tage hospice-konceptet med sig tilbage til Litauen og arbejde for, at det første litauiske hospice skal opføres i Litauens tredjestørste by, havnebyen Klaipeda.
- Jeg blev meget inspireret af Svanevig Hospice, fortæller Natalja Istomina. - Omgivelserne og medarbejdernes indsats gjorde et stort indtryk og opmuntrede forandringerne i Klapeida kommune.

Det lykkedes efter flere debatter både offentligt og i Klaipedas byråd, hvor Natalja Istomina også har en plads, at få føjet opførslen af et hospice i Klaipeda inden 2020 til byens strategiske udviklingsplan. Dermed bliver det første hospice i Litauen en realitet, fortæller UC Sjællands hjemmeside.