LOD FØDDERNE TALE TIL FORDEL FOR HOSPICESAGEN

18. maj 2017
Der kan være mange måder at støtte hospicesagen på - i Roskilde og Skanderborg arrangeres der hvert år vandringer, hvor man kan kombinere en frisk gåtur med støtte til hospicesagen.

Inspireret af et velgørenhedsarrangement i England tog Karin Zoé Neldeberg sammen med Søs Milton tilbage i 2012 initiativet til opstarten af arrangementet "Ladies' Midnight Walk". Og siden har de én gang om året inviteret borgerne i Roskilde til en festlig aften, hvor store som små, mænd og kvinder, barnevogne og hunde er sammen om at støtte hospicesagen ved en fælles gåtur gennem Roskildes gader.


Arrangørerne gør meget ud af, at aftenen både er event og hyggelig, så der er noget for alle. I år åbnede Roskildes borgmester, Joy Mogensen sammen med Karin Zoé Neldeberg for aftenen, mens en instruktør fra et lokalt fitnesscenter stod for en festlig opvarmning, før Søs Milton kunne starte turen i spidsen for de 322 deltagere, der var mødt frem for at støtte hospicesagen.


Karin Zoé Neldeberg fortæller, at arrangementet møder stor opbakning fra sponsorer blandt byens forretninger, der hvert år donerer masser af gevinster til et lotteri, som finder sted på havnen som afslutning på gåturen.


At det er hospicesagen, der støttes, er ingen tilfældighed. For 14 år siden mistede Karin sin mand efter længere tids sygdom, hvor han igennem længere tid var indlagt på sygehuset og Karin hjalp med at pleje ham.


"Vi tilbragte de sidste timer i vores eget hjem og i dag ville jeg have ønsket, at vi havde fået tilbudt en hospiceplads, men der var ikke rigtigt fokus på dette på det tidspunkt. Fokus på hospice, blev der heldigvis senere og det var derfor naturligt for mig at ønske, at arrangementet var stilet mod hospice og mere nærliggende, vores eget i Roskilde" fortæller Karin Zoé Neldeberg om baggrunden for, at "Ladies' Midnight Walk støtter hospicesagen og Hospice Sjælland, der åbnede dørene for patienter og pårørende i juni 2006.


"Det betyder noget at gøre noget for andre, en dag kunne det være os selv eller en af vore nære, som fik brug for en hospiceplads", siger Karin Zoé Neldeberg som forklaring på, at så mange støtter op om arrangementet og fortsætter: "Vores arrangement er ingen sørgemarch men en hyldest til de sidste dage i livet for patienterne og deres pårørende."


I Skanderborg er det Støtteforeningen for Hospice Østjylland, der i samarbejde med Skanderborg Fodslaw står bag "Gå for Hospice" arrangementet. Her arrangeres ture på henholdsvis 5 og 10 km, hvor ruterne planlægges og markeres af Skanderborg Fodslaw, som også sørger for øl, vand, kaffe og kage til deltagerne. Mens deltagergebyret på 30 kr. pr. person går ubeskåret til støtteforeningens arbejde.


"Det er en årlig tilbagevendende begivenhed og er med til, både at samle penge ind, men også at gøre opmærksom på Støtteforeningen samtidig med, at deltagerne får rigtig god motion og hyggeligt samvær" fortæller Villy Helleskov, der er formand for Støtteforeningen for Hospice Østjylland.


I år faldt arrangementet på en aften med silende regnvejr - det forhindrede dog ikke en trofast skare af deltagere i at gå en flot tur i den ny udsprungne bøgeskov med storslået udsigt over Skanderborg sø. Arrangementet gentages naturligvis også næste år.