Lokale hospice-initiativer ser dagens lys

19. december 2008
Etablering og videreudvikling af selvejende hospicer i Danmark
Hospice Forum Danmark skal som et led i sit arbejde medvirke til etablering og videreudvikling af selvejende hospicer i Danmark. Den opgave har landsorganisationen nu påtaget sig gennem snart 8 år. Siden etableringen af landsorganisationen i 2001 er antallet af hospicepladser i Danmark øget fra 47 til 158. Og yderligere 38 er på vej i de næste 1-2 år. Alligevel er der langt op til det antal på 250 hospicepladser, som en rapport fra 2001 fastslog, at der var behov for.
I mellemtiden er efterspørgselen efter hospice pladser øget stærkt på grund af den folkebevægelse, som hospice Forum Danmark og de 21 hospice-støtteforeninger med i alt ca. 12.000 medlemmer har stået i spidsen for. Stærkt medvirkende til denne folkebevægelse har desuden været den positive indstilling, som nuværende og tidligere patienter på hospicerne og deres pårørende har givet udtryk for. Men også pressens interesse i emnet har i høj grad påvirket befolkningen.

Der kan derfor konstateres en stigende interesse for at etablere hospice-pladser og hospice-lignende tilbud i de fleste regioner i Danmark. I 2008 har Hospice Forum Danmark således haft kontakt med 8-10 virksomheder eller grupper af mennesker, som ønsker støtte til at realisere deres visioner om et hospice i deres lokalområde. De fleste steder råder initiativtagerne over bygninger eller arealer, som vil kunne anvendes til hospice-formål. Vanskelighederne består bl.a. i, at der ikke er politisk opbakning til at finansiere driften af det færdige hospice. Det skyldes bl.a., at den pågældende region allerede har indgået driftsoverenskomst med etablerede hospice-projekter op til det minimum af hospice-pladser, som regeringen har pålagt regionen på grundlag af sygehus-lovgivningen.

Landsformand for Hospice Forum Danmark, Tove Videbæk, opfordrer initiativtagere til at starte med at skabe folkelig opbakning til de evt. nye hospice-projekter. Den sikreste vej til etablering af et bæredygtigt hospice-projekt er således at etablere en hospice-støtteforening, således som det er sket i forbindelse med de fleste hospicer i Danmark. De mennesker, der engagerer sig på den måde, vil ofte være garanten for, at et projekt kan realiseres, og at det frivillige arbejde, som alle hospicer har behov for, kan blive den drivende kraft i samarbejdet med regionspolitikerne. Landsorganisationen stiller sig gerne til rådighed med evt. rådgivning omkring nye hospice-projekter.