Lovforslag, fremsat 17.11.04 om hospicer, til høring

21. november 2004
Hospice Forum Danmark er blandt de organisationer, der får det nye lovforslag til høring. Forslaget skal 1. behandles førstkommende fredag.<STRONG> Klik på overskriften</STRONG> og læs mere

 
Det hedder i lovforslag L 111:
Fremsat den 17. november 2004 af indenrigs- og sundhedsministeren
vlalr.jpg  Lars Løkke Rasmussen


Hospicer
De døende skal sikres en sammenhængende og kvalificeret pleje og behandling i trygge rammer. De skal også, når behovet opstår, kunne vælge, hvor de vil tilbringe den sidste tid. Derfor ønsker regeringen, at der etableres hospicer i alle amter, så døende i hele landet får en reel mulighed for at vælge, om de vil tilbringe den sidste tid i hjemmet, på sygehus eller på hospice.

På den baggrund foreslås med dette lovforslag, at der indføres en pligt for alle amter til at tilbyde at indgå driftsoverenskomst med et selvejende hospice i amtet, som lever op til Sundhedsstyrelsens retningslinier for palliativ indsats.

Der har været afsat puljer på finanslov 2003 og 2004 til at fremme og støtte nye selvejende hospicer, som har opnået driftsoverenskomst med et eller flere amter. Med støtte fra de to hospicepuljer er antallet af hospicer i amterne fordoblet - fra 5 til 10 hospicer.

Med tilskud fra 2003 puljen er Hospice Fyn etableret, mens Hospice Sjælland snart er færdigetableret. Med 2004 puljen vil der kunne ydes tilskud til etablering af Hospice Sønderjylland, Hospice Sydvestjylland og Hospice Arresødal i Frederiksborg Amt.

I forvejen er der Sankt Lukas Hospice i Københavns Amt, Diakonissestiftelsen Hospice på Frederiksberg og Sct. Maria Hospice i Vejle Amt, som er omfattet af sygehusloven. Hertil kommer Kamillianergaarden Hospice i Nordjyllands Amt. Udover disse selvejende hospicer er der det kommunale Hospice Søholm i Århus Kommune, der har indgået driftsoverenskomst om 2 af hospicets i alt 11 pladser med Århus Amt.

Flere selvejende hospicer er kvalificerede og står parate til at indgå driftsoverenskomst med de amter, som endnu ikke har et hospice.

I forbindelse med finanslovsaftalen 2005 er det aftalt mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne, at der skal sikres et landsdækkende hospicetilbud svarende til minimum 12 pladser i hvert amt. Det indebærer, at der vil være behov for etablering af en række nye hospicepladser i de amter, hvor der ikke er et sådant tilbud i dag. På den baggrund er parterne enige om at afsætte en pulje på yderligere 60 mio. kr. i 2005 og 40 mio. kr. i 2006 og fremefter til etablering og drift af nye hospicepladser.

Puljen udmøntes efter ansøgning, således at kriteriet om geografisk spredning sikres bedst muligt. Puljen kan også anvendes til udvidelse af kapaciteten på eksisterende selvejende hospicer. Det er en forudsætning, at hospicerne lever op til Sundhedsstyrelsens retningslinier om palliativ indsats.

Et hospice vil kunne få betydning for mange andre patienter, end dem som dør i en hospiceseng, især hvis amtet i forbindelse med indgåelse af en driftsoverenskomst skaber betingelser for et samarbejde, fx via palliative teams mellem hospicet og sygehusene i amtet, hjemmesygeplejen og de praktiserende læger. Et sådant samarbejde kan få betydning for døende patienter både i hjemmet, på plejehjem og ikke mindst på sygehusene - hvor de fleste dør.

Det foreslås, at indenrigs- og sundhedsministeren får bemyndigelse til at fastsætte nærmere regler bl.a. om antallet af hospicepladser, som amtsrådet skal tilbyde at indgå driftsoverenskomst om samt vilkår for driftsoverenskomsten.

Det er hensigten administrativt at fastsætte, at hvert amt og Hovedstadens Sygehusfællesskab får pligt til at have driftsoverenskomst med private hospicer om minimum 12 hospicepladser. For Bornholms Kommune vil der blive fastsat særlige regler.

Det vil også administrativt blive fastsat, at det er en betingelse for driftsoverenskomst, at det selvejende hospice lever op til Sundhedsstyrelsens retningslinier vedr. palliativ indsats.

Det foreslås i øvrigt, at der, ligesom det gælder for de i øvrigt af sygehusloven omfattede hospicer, indføres en adgang for kommunal medfinansiering af hospiceophold.

Det er Indenrigs- og Sundhedsministeriets vurdering, at kravet om geografisk spredning af selvejende hospicer i amterne, jf. forslagets § 3, stk. 5, kan retfærdiggøres under hensyntagen til, at et hospice vil kunne få betydning for mange andre patienter end hospicepatienterne, ved at amtet i forbindelse med indgåelse af en driftsoverenskomst kan skabe betingelser for et samarbejde, fx via palliative teams mellem hospicet og sygehusene i amtet, hjemmesygeplejen og de praktiserende læger. Et sådant samarbejde kan således få betydning for døende patienter både i hjemmet, på plejehjem og ikke mindst på sygehusene - hvor de fleste dør.
 
Læs fremsættelsestalen  - og selve lovforslaget