Lungeforening kortlægger KOL-patienters sygdomsforløb

25. juni 2013
Danmarks Lungeforening undersøger KOL-patienters behov for lindrende indsats.

Danmarks Lungeforening undersøger KOL-patienters behov for lindrende indsats.

97 procent af alle indlagte på hospice er kræftpatienter. I fremtiden skal der gøres plads til andre patientgrupper, som ligeledes har behov for lindrende indsats. Det kan f.eks. være patienter med den alvorlige lungesygdom KOL.
Men der er brug for viden om, hvor den såkaldte palliative indsats skal sættes ind over for KOL patienter. Derfor er Danmarks Lungeforening i fuld gang med en undersøgelse i samarbejde med Palliativt Videncenter.
KOL udvikler sig snigende og er symptomfri langt ind i forløbet. Det betyder, at patienten ofte først diagnosticeres med lungefunktionstab på op mod 50 procent, skriver Dansk Lungeforening på deres hjemmeside.
Uden behandling og rygestop er KOL kendetegnet ved forværring af symptomerne og under disse betingelser vil sygdommen for mange udvikle sig til en svært invaliderende sygdom. Sygdomsforløbet for KOL er præget af løbende forværringer, mange hospitalsindlæggelser og dårlig livskvalitet.
I forhold til patienter med fx kræft er det meget vanskeligt at forudsige, hvornår en KOL-patient er terminal, dvs. uafvendeligt døende. Der er derfor flere udfordringer forbundet med at tilbyde palliativ indsats til KOL-patienter, skriver lungeforeningen på hjemmesiden, hvor en graf også sammenligner KOL-patienters sygdomsforløb med kræftpatienter og demenslidende.

Læs mere om projektet og se grafen her.