Lungesyge skal sikres lindrende behandling

23. august 2013
Det er 2 år siden Sundhedsstyrelsen anbefalede palliativ indsats til bl.a. KOL-patienter

Det er 2 år siden Sundhedsstyrelsen anbefalede palliativ indsats til bl.a. KOL-patienter. De fleste af dem når at dø, inden de får den. Hospice Forum Danmark kæmper for lindring til alle med livstruende sygdom.

Sundhedsstyrelsen anbefalede allerede i 2011 lindrende behandling til alle patienter med livstruende sygdom. Dette tilbud kan i allerhøjeste grad gavne patienter med lungesygdommen KOL.

Alligevel får de fleste af de 3500 KOL-patienter, der årligt dør i Danmark ikke palliativ behandling, som hospicer og udgående teams ellers er specialister i.

Derfor kæmper Hospice Forum Danmark for flere hospicepladser i Danmark og for at hospicesenge som eventuelt i perioder står tomme, må gøre gavn for flere med livstruende sygdomme.
- Naturligvis skal KOL patienter have den palliative indsats, de har behov for, siger Hospice Forum Danmarks landsformand Tove Videbæk. - De kunne komme ind på hospice i nogle uger og få råd og vejledning, få fysioterapi eller andre former for terapi, tale med præst eller psykolog, tale med læge eller andre, som de har behov for - og derefter komme hjem i en periode, indtil de igen har behov for at komme ind og få den specialiserede indsats, som hospice kan give.

Der er 19 hospicer i Danmark og frem mod 2014, vil vi råde over 250 hospicepladser i Danmark. Men dette er alt for lidt, hvis også KOL-patienter og evt. andre med livstruende sygdomme skal tilgodeses, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Så skal tallet op på mindst 450 sengepladser.

Det er dog en udfordring for kapaciteten, at KOL-patienter har behov for lindrende indsats i længere tid end fx kræftpatienter. Men her må de palliative teams med læger, sygeplejersker, psykologer, fysioterapeuter osv. hjælpe den syge i eget hjem med deres ekspertise, mener Hospice Forum Danmark.
- Det er klart, at palliative teams eller udgående teams fra hospicer - samt hospicer - må samarbejde om KOL-patienterne, idet de jo naturligvis ikke skal tilbringe flere år på et hospice, men de skal have den palliative indsats, som de har behov for, siger Tove Videbæk.