Magasin giver 'heltindepris' til frivillig på hospice

13. april 2015
Magasinet SØNDAGs Heltindepris går til Tove Nielsen fra Næstved


Det glittede magasin SØNDAG har i år valgt at give den prestigefyldte "Heltindepris" til 78-årige Tove Nielsen fra Næstved. Hun arbejder frivilligt en dag om ugen på Sankt Lukas Hospice i København. Det har hun gjort i syv år.

- At være frivillig på et hospice betyder, at man lever med døden. Og selv om det måske lyder underligt, så er det livsbekræftende at være frivillig der, for man bliver helt naturligt mere opmærksom på at leve i nuet og nyde det. Livet er ikke en selvfølge, og det er noget, vi alle bør huske på, for så hænger man sig ikke så meget i detaljer og små ligegyldigheder, siger Tove til magasinet SØNDAG.

Heltindeprisen er på 25.000 kroner, som doneres til den forening eller organisation, som heltinden arbejder for. I Toves tilfælde er det Foreningen af frivillige ved hospice, som hun er formand for.

Hun fortæller om de frivilliges opgaver på hospice:

- Vi frivillige er flødeskummet på hospicet. Vi er sygeplejerskernes forlængede arm, og det er tit os, der lige henter en kop kaffe til en pårørende eller følger en patient op på tagterrassen. Når jeg møder på en vagt, plejer jeg at agere som en husmor, der kommer hjem. Jeg rydder lidt op og ordner praktiske gøremål, snakker lidt med sygeplejersken om, hvor der kan være et behov. Jeg trænger mig ikke på i forhold til patienterne, det at være frivillig handler i høj grad om at have fingerspidsfornemmelse, siger hun.

Tove har selv haft døden tæt inde på livet. Som 40-årig mistede hun sin mand ved en voldsom flyulykke og i 2005 mistede Tove sin ældste søn, der havde boet og arbejdet i Thailand i 15 år.

- Det var vanskelige år, hvor jeg måtte sande, at sorgen kan man ikke flygte fra, den må man arbejde sig igennem. Det er en erkendelse, jeg forsøger at give videre i mit frivillige arbejde, fortæller hun til SØNDAG.

- Når man mister dem, man elsker så højt, bliver livet aldrig det samme mere. Men sådan er det, sorgen er kærlighedens pris, siger hun.