Mange gode samtaler på Folkemødet

22. juni 2015
Besøgende i hospiceteltet viste stor interesse, fortæller udstillere



- Det har stor betydning, at Hospice Forum Danmark har en stand på Folkemødet. Det øger kendskabet til hospicetanken og hospicerne i Danmark, konkluderer Marius Jensen efter fire dage på Hospice Forum Danmarks Stand på Folkemødet på Bornholm den 11.-14. juni.

Og selv om besøget varierede, gav tilstedeværelsen mange gode samtaler, fortæller han.

- Det var godt, vi havde en konkurrence. Det tiltrak mange mennesker, og så fik vi en god snak med dem. Vi fik ros for spørgsmålene, og hvis de var for svære, kunne vi henvise til brochurerne og røbe, at folk kunne finde svarene der, smiler Marius Jensen, der er revisor og medlem af Hospice Forum Danmarks bestyrelse.




Stor interesse

Også Susanne Hogrefe synes konkurrencen var en god indgangsvinkel til samtalerne:

- Det overraskede mig, at folk troede, der var mange flere hospicer end der i virkeligheden er. Det fortæller mig, at hospicetanken er kommet ind i folks bevidsthed. Hospicer er kommet for at blive.

Susanne Hogrefe er tidligere formand for støtteforeningen for Hospice Djursland og oplevede generelt en stor interesse for hospicetanken på Folkemødet:

- Jeg havde vagt fra 12 til 18, og jeg snakkede med besøgende uafbrudt! Mange kom og spurgte hvordan man bliver frivillig på hospice og hvad proceduren er ved indlæggelse hospice. Der var stor aktivitet!


Alle sang med

En af aktiviteterne var små intimkoncerter med Lena Løbner - og mange af sangene, som netop var ønsket af patienter på hospice, førte også til gode samtaler:

- De, der kommer ind i teltet, er klar til at snakke om døden. Og vi hører fra flere, at det føles godt at sætte ord på alle tanker i forbindelse med livets afslutning, fortæller Lena Løbner, der jævnligt tager ud på hospicer og synger for patienter og pårørende. Lena har flere cd'er bag sig.

- Det er utroligt inspirerende at være her. Og dejligt at synge i vores telt, selv om det er uden højttalere. Der var fuldt hus ved flere af koncerterne, og folk stod endda udenfor og lyttede med. Alle sang med - helt ned til sidste stolerække. Det er rigtig hyggeligt. Selv om mange af mine sange er stille og lægger op til eftertænksomhed, kom en fra en naboudstilling og sagde: "Jeg blev så glad af at høre dine sange!"


Foredrag godt besøgt

Hospice Forum Danmark indbød også til flere foredrag under Folkemødet. Et foredrag med sygeplejerske Marie Louise Brehm Nielsen fra Svanevig Hospice på Lolland-Falster var rigtig godt besøgt, fortæller Marius Jensen.

Men konkurrencen var hård på Folkemødet, hvor der var over 2.700 registrerede events. Og det kan virke meget overvældende, fortæller Susanne Hogrefe:

- Man går hele tiden og tænker: "Hold da op! Hvad har de gang i, hvad er det, de siger? Jeg skal lige høre det her!"





Folk står for noget

Det lå lige til højrebenet for Susanne Hogrefe at være med som frivillig ved hospiceteltet i år.

- Jeg valgte at være med i år, fordi jeg har relationer her på Bornholm, men når jeg nu er her, må jeg sige: Hold da op, hvor er der meget input.  Som sygeplejerske interesserer jeg mig meget for sundhed og hvordan vi behandler vores ældre. Og her er der en masse temaer i den forbindelse.

Lena Løbner har længe haft lyst til at opleve Folkemødet:

- Jeg har haft lyst til at deltage i Folkemødet, siden første gang for fem år siden. Det er så spændende at møde ny mennesker og godt at få kontakt med folk, som står for noget - både politikere og interesseorganisationer. 


Hospice på Bornholm

Både Lena Løbner og Marius Jensen nævner vigtigheden af at støtte bornholmerne i at få deres eget hospice.

- Det er muligt at få fat i læger og sygeplejersker og der er endda stillet en grund til rådighed. Nu skal vi bare overbevise politikerne. Og jeg tror, projektet er en realistisk mulighed, hvis det bliver etableret som en satellit til et eksisterende hospice og får fire sengepladser.

Desværre er støtteforeningen til etablering af et hospice på Borholm for nyligt nedlagt. Men den skulle være mulig at genstarte, mener Marius Jensen.


Af Journalist Svend Løbner