Masser af grin og stof til eftertanke

01. november 2015
85 frivillige fra hele landet var d. 28. oktober samlet til Hospice Forum Danmarks frivilligseminar, hvor de fik ny inspiration til arbejdet og samtidig rig mulighed for at grine sammen


85 frivillige fra 15 forskellige steder i landet var samlet på Trinity Hotel og Konference center for at lade sig inspirere til det daglige arbejde på deres lokale hospice og for at kunne mødes og udveksle idéer og erfaringer på kryds og tværs af landet.

Det var en glad og stolt formand for Hospice Forum Danmarks frivillighedsudvalg, der bød deltagerne velkommen.


Kunst på dagsordenen

Formiddagen bød på et oplæg fra Grith Rugaard, der oprindeligt er sygeplejerske og nu studerer kunsthistorie med særligt fokus på, hvordan kunst kan bruges i en sundhedssammenhæng. Grith delte ud af sine oplevelser fra et studiebesøg på St. Christopher's Hospice i London, der er det første moderne hospice grundlagt af Dame Cecily Saunders tilbage i 1967.

Det var beretningen om, hvordan kunstterapeuterne på stedet arbejdede med patienterne for at give dem mulighed for at udtrykke tanker og følelser gennem kunsten, som de ellers ikke var i stand til at sætte ord på. Og fortællingen om, hvordan St. Christopher's Hospice gennem årene har opbygget et tæt samarbejde med skoler i nærområdet, så elever kommer på hospicet for at skabe forskellige former for kunst i samspil med patienterne - både dem, der er indlagt og bor på hospice og de mange patienter, der er tilknyttet dagshospice. Et samarbejde, der skaber glæde hos såvel børn som patienter og samtidig har den bonus effekt, at det er med til at nedbryde nogle af de fordomme børnene kan have om døden.


De frivillige i aktion

Om eftermiddagen skulle de frivillige selv i aktion. Under ledelse af Forumteatergruppen Serendip gennemlevede forsamlingen scener fra livet som hospice-frivillig. Konceptet med forumteater er bygget op således, at skuespillerne fremfører en planlagt scene, der er skrevet til lejligheden med udgangspunkt i input, de har fået på forhånd. Undervejs stoppes op og publikum får mulighed for at komme med forslag til alternative replikker, til "tankebobler" hos en eller flere af figurerne på scenen og i nogle tilfælde bedes en fra publikum om at komme på scenen for selv at overtage en af rollerne.



For at sætte hverdagens udfordringer og dilemmaer i et nyt perspektiv fremførte teatergruppen scener fra "det virkelige liv", som de mange frivillige undervejs fik mulighed for at debattere med hinanden. Snakken gik lystigt de frivillige imellem, så snart ordet blev givet frit og det var tydeligt, at mange i salen kunne nikke genkendende til det, de så på scenen.


Når der skulle gives gode råd, kommes med forslag til, hvad den ene eller anden figur på scenen tænkte eller analyseres på, hvad man ellers kunne have gjort for at tackle situationen, var der kamp om mikrofonerne. Flere modige frivillige tog endog springet op på de skrå brædder for at afprøve, om deres idé til at tackle situationen kunne fungere i praksis. Der blev grinet højt, diskuteret livligt og reflekteret på livet løs under hele forløbet.



Det tager vi med hjem

Mange deltagere gav udtryk for, at de kunne tage situationerne fra teatergruppens scener med hjem og arbejde videre sammen med resten af frivillig-gruppen på deres lokale hospice. Det gav for mange mulighed for at få diskuteret nogle af de udfordringer, de møder i deres hverdag som frivillige, men som de alt for sjældent får sat ord på.


Så det var en begejstret flok frivillige, der tog hjem med nye idéer om kunst på hospice og refleksioner over deres egen rolle som frivillige - og ikke mindst med et styrket netværk på tværs af landet med andre frivillige.


Hospice Forum Danmarks frivillighedsudvalg tog hjem med nye idéer til kommende seminarer og en bekræftelse af, at det er fantastisk dygtige og engagerede frivillige, der leverer en uvurderlig indsats rundt på landets hospicer.



Datoen for næste år

Som afslutning på dagen fik deltagerne datoen for næste års frivilligseminar, der kommer til at foregå onsdag d. 26. oktober på Trinity Hotel og Konferencecenter. Samtidig afslørede udvalget, at de arbejder med en foreløbig overskrift for næste års seminar, der lyder "Har humoren en plads på hospice? ". Så sæt allerede nu kryds i kalenderen!


Besøg Hospice Forum Danmark på Facebook for at se flere billeder fra dagen.