Mere hjælp til døende kræver flere hospice-senge

22. december 2011
Hospice Forum Danmark bakker op om Sundhedsstyrelsens anbefaling om mere hjælp til døende
Hospice Forum Danmark bakker op om Sundhedsstyrelsens anbefalinger om mere hjælp til døende. Det kræver blot mange flere hospice-pladser, siger landsformand Tove Videbæk.

En redegørelse fra Sundhedsstyrelsen udkom tirsdag med en anbefaling om kraftig oprustning af hjælpen til både døende og deres pårørende.
- Det er en stor glæde for os i Hospice Forum Danmark at læse den nye redegørelse fra Sundhedsstyrelsen, efter at landsorganisationen i 10 år har arbejdet for at forbedre vilkårene for alle uhelbredeligt syge og døende samt deres pårørende, siger Tove Videbæk, landsformand for Hospice Forum Danmark.

Stort fremskridt
Hun kalder det "et meget stort fremskridt", at de lindrende tilbud nu skal udvides til at omfatte flere end kræftpatienter.
- Også hjerte- og lungepatienter med sygdommen KOL har brug for den specialiserede lindrende indsats, der kan afhjælpe smerter, uanset om de er fysiske, psykiske eller sjælelige.
For tiden tilbydes denne indsats mest på hospicer og af såkaldte palliative teams, som kan bestå af bl.a. læger, sygeplejersker, psykologer, præster, fysioterapeuter.

Brug for yderligere 200 hospice-pladser
Sundhedsstyrelsens anbefalinger har politiske konsekvenser, mener Tove Videbæk:
- Hvis også hjerte- og lungepatienter skal kunne rummes på hospicer, så siger internationale beregninger, at vi ikke kan nøjes med de 250 hospice-pladser, som vi vil råde over i Danmark inden for et par år. Men så er det ca. 450 hospicepladser, der er nødvendige i Danmark.
- Endvidere vil der være behov for i høj grad at styrke de palliative teams, idet de sammen med hospicerne ud over at udføre den lindrende indsats også har en stor opgave med undervisning af fagpersonale inden for området.

Regioner og kommuner må nu bakke op
Med redegørelse fra Sundhedsstyrelsen er der taget et betydningsfuldt skridt hen imod en kraftig oprustning af hjælpen til både døende og deres pårørende, så den danske indsats for smertelindring inden alt for længe vil kunne leve op til Verdenssundhedsorganisationen WHO's standarder. Det vil vi i Hospice Forum Danmark gerne kvittere for, siger Tove Videbæk med en bøn til regioner og kommuner:
- Vi håber, at der i alle regioner og kommuner vil være opbakning til anbefalingerne, således at redegørelsen snarest muligt kan blive til nytte for mange flere uhelbredeligt syge og døende samt deres pårørende i Danmark.