Mere plads, lys og luft i nyt Vejlehospice

25. november 2013
Efter et års renovering kan Sct. Maria Hospice Center indvi nye lokaler nordøst for Vejle

Efter et års renovering kan Sct. Maria Hospice Center indvi nye lokaler i forhenværende radiostation nordøst for Vejle. Alle patienter får nu egen terrasse ud til grønne områder.

 

Mandag den 2. december inviterer Sct. Maria Hospice Center til indvielse af nyrenoverede bygninger i Bredballe nordøst for Vejle.

Bygningerne har tidligere huset Danmarks Radios studier for Kanal 94, der nu er omdøbt til P4 Trekanten. Sct. Maria Hospice har siden 1995 haft til huse på 2. sal i Vejle midtby. Nu glæder personalet sig til at komme ned på jorden og tættere på naturen.
- Vi får 400 kvadratmeter mere, end vi havde i Vejle centrum. Og vi ligger i et område på to og en halv hektar, fortæller hospicechef Kirsten Kopp, da vi møder hende i en frokostpause sammen med frivilligkoordinator Gunvor Dons og pedel Niels Trøst. De holder en velfortjent pause midt i byggerodet, mens håndværkere arbejder på højtryk for at få bygningerne færdige til indvielsen.

 

Budgettet holder i egne bygninger
Danmarks Radio oplyser, at projektet tilsammen løber op i 30 millioner kroner.

- Renoveringen holder sig indenfor budgetrammen. Vi øger ikke udgifterne. Driftsbudgettet bliver ikke forandret, oplyser Kirsten Kopp og tilføjer:
- Forskellen er, at vi nu ejer bygningerne, hvor vi før lejede os ind. Og vi er kommet ned på jorden, hvor vi før skulle bruge elevator. Alle patientstuer har udgang til egen terrasse, så patienterne kan komme ud og nyde solen, beplantningen og den friske luft.
Budgettet har ikke rakt til at investere i orangeri og sansehave, men indtil videre anlægges stier, græs og buske.
- Fordelen ved at renovere et bestående byggeri er jo, at planterne er vokset op. Der er således fine træer, som vi har kunnet beholde, fortæller Kirsten Kopp.

 

Alle får en ny begyndelse
Hvad glæder I jer mest til?
- Jeg glæder mig til at få god plads. De gamle bygninger var små og hyggelige, men de nye giver mange flere muligheder, siger frivilligkoordinator Gunvor Dons og tilføjer: - Vi har hørt patienter glæde sig til flytningen, for "så er vi alle nye", siger de. Vi får på en måde en ny begyndelse alle sammen. Samtidig trækker vi på alle de erfaringer, vi har.
- Naturen, det åbne terræn, lyset, som kommer ind ad vinduer fra gulv til loft, er blot nogle af fordelene ved de nye lokaler, tilføjer hospicechef Kirsten Kopp. - Der er terrasse ved alle stuer og alle badeværelser er blevet større. Også samlingsstuerne har fået et andet format.
- Jeg glæder mig helt vildt til, at patienterne får plads til de hjælpemidler, de har brug for. Og at personalet derfor også får bedre arbejdsforhold. Skønt er det også, at vi bor på en grund, hvor det hele er vokset op. Vi er ikke som ved nybyggerier landet på en bar mark. Det er fantastisk!

 

Patienterne bliver hjemme længere tid
- Ja, der er mere åbent, mere lyst, og patienterne kan komme ud i den friske luft - uden at blive generet af trafiklarm, tilføjer pedel Niels Trøst.
- Men vi kommer nok til at savne byens puls, indrømmer Kirsten Kopp og tilføjer, at der er sket en udvikling i de 18 år, Sct. Maria Hospice har eksisteret.
- Patienterne er mere syge og har mere brug for hjælp, når de kommer på hospice, forklarer hun. - Men det viser jo bare, at de palliative teams virker, så de syge kan blive i eget hjem så længe som muligt. Før kunne patienterne selv gå ud med rollator. Nu har de flere gener og må hjælpes. Derfor bliver de mere inde på hospice i dag. Men vi kan stadig køre en tur med dem.
- Vi er meget glade for de mange gaver og donationer, vi har modtaget. Det har været en spændende proces fra start til slut. Omkring 20 medarbejdere involverede sig med mange års erfaring i bagagen. De sørgede for, at indretning og inventar blev arrangeret hensigtsmæssigt, slutter Kirsten Kopp.

 

Mere plads - samme ånd


Der er fortsat 12 hospicesenge i det nye Sct. Maria Hospice. Renoveringsarbejdet startede i august 2012 og har således stået på i lidt over et år. Målet er at give patienter og personale mere tidssvarende rammer at være og arbejde i. Samtidig har man ønsket at bevare den gode ånd, som har kendetegnet Sct. Maria Hospice center siden starten for 18 år siden.

 

Indvielsen finder sted mandag den 2. december kl. 14-16 på Karl Bjarnhofsvej 2 i Bredballe, Vejle Ø. De første patienter og pårørende flytter ind den 5. december.

Hospice Forum Danmark ønsker tillykke til Sct. Maria Hospice.