Musik lindrer smerter og skaber socialt samvær

20. marts 2013
Musikterapi benyttes i stigende på bl.a. plejehjem og hospice.

Musikterapi benyttes i stigende på bl.a. plejehjem og hospice.

Musikken er for alvor ved at vinde indpas i det danske sundhedssystem. Både som terapi og egentlig medicin. Flere studier peger på, at musik kan have en både angstdæmpende og smertelindrende effekt, skriver Kristeligt Dagblad.

Men musikken kan mere og andet end at være en dosis medicin, som læger, sygeplejersker og andre behandlere bruger til at lindre fysisk og psykisk smerte. Musik kan også bruges som terapi og bliver det i stadig større udstrækning på blandt andet hospicer, i socialpsykiatrien og i forhold til mennesker med hjerneskader.

"Med musikterapi kan vi nå de allersvageste på en måde, som andre ikke kan. Vi kan måske nå den døende, som i livets allersidste fase ikke har andet tilbage, vi kan aflæse, end sit åndedræt, de demensramte med fragmenteret selvoplevelse og hukommelse og mennesker med hjerneskade, hvis sprogcenter blandt andet er blevet beskadiget," siger Ulla Worziger, der er cand.mag. i musikterapi fra Aalborg Universitet.
Ulla Worziger har bl.a. arbejdet med ældre døende på plejehjem.

"Det, vi kan som musikterapeuter, er at fremme kommunikation med og kontakten til nogle mennesker, som ikke kan kommunikere og kontaktes på almindelig vis. Vi kan skabe et kommunikativt samvær, hvor der tales igennem musikken, og hvor vi kan bryde den sociale isolation, som de her mennesker af forskellige årsager lider under," siger hun til avisen.

Også demente og mennesker, der ligger for døden, kan have stor glæde af musikterapi. Der er blandt andet videnskabelig dokumentation for, at palliative patienters livskvalitet kan forbedres væsentligt med musik. De døende vil blandt andet opleve færre smerter, ligesom deres åndedræt kan lettes.