Når en hjernesvulst rammer de pårørende

14. april 2014
Mennesker med dødelig hjernesvulst ændrer ofte personlighed.

Mennesker med dødelig hjernesvulst ændrer ofte personlighed.

En hjernesvulst kan ændre livet markant, ikke kun for patienten men også for de pårørende. Ud over at være en livstruende sygdom fører en hjernesvulst nemlig ofte til ændringer i personligheden, skriver Kræftens Bekæmpelse og citerer pårørende Anne Lene Pugholm på Hjernetumordagen 2014.
- Gradvist ændrede Frank sig fra at være en social, udadvendt familiefar, som overkom både et krævende arbejde som civilingeniør, undervisning i guitarspil og store grillfester med familie og venner, til at blive initiativløs, påståelig og opfarende.

Samtidig talte Frank selv næsten uendeligt - meget af det gav ingen mening men mindede om barnlige vrøvlevers. Til sidst blev livet med Frank så utåleligt, at Anne Lene planlagde skilsmisse. Men inden hun nåede at føre beslutningen ud i livet, blev Frank hospitalsindlagt efter et krampeanfald, og årsagen til hans ændrede personlighed blev opdaget - en svulst i hjernen.
- Det er ofte den nærmeste familie, der først bemærker ændringen. Det kan være udadvendte mennesker, der bliver passive og indadvendte eller det modsatte. Samtidig mister mange indlevelsesevnen over for andre, fortæller Hysse Forchhammer, neuropsykolog ved Glostrup Hospital, til Cancer.dk.
Ifølge Forchhammer oplever mange patienter ændringer i, hvordan de kommunikerer med andre og har ændret virkelighedsopfattelse.

I dag er Anne Lenes bedste råd til andre pårørende, at søge information om sygdommen og de ændringer den medfører. Samtidig råder hun til at man forsøger at skabe et frirum for sig selv, hvor man kan lade op og samle kræfter, fra den sygdom, der i så høj grad både rammer patienten og de pårørende, skriver Kræftens Bekæmpelse.