Når rigdom er magt

25. februar 2005
Hospiceforkæmper i Holstebro føler sig "kørt over" - klik på overskriften og læs mere

 
Når rigdom er magt
Jeg har haft det godt i rollen som hospicekoordinator for Sct. Jørgen Hospice, Ringkøbing Amt i ca. 2½ år. Det har været en god sag, et godt projekt at være frontkæmper for i samarbejde med et kompetent og engageret støtteforening + kontaktpersoner i alle amtets kommuner.

Jeg har virkelig følt en stor folkelig opbakning til vort projekt
Ved at læse Dagbladet - Holstebro i dag kan jeg til min forfærdelse læse, at et flertal i amtsrådet tilsyneladende af økonomiske grunde er i færd med at foretrække et "Anker-Fjord Hospice" frem for Sct. Jørgen Hospice.

For et par måneder siden var jeg i Sydafrika. Der kunne man virkelig konstatere, at rigdom er magt. Men kan det virkelig finde sted i Vestjylland, at et rigmandspar tramper ind på banen og bestemmer, hvor et hospice skal ligge og hvordan det skal drives. Smadrer totalt hele den sunde og naturlige demokratiseringsproces i forbindelse med placering og etablering og tilsidesætter den brede folkelige forankring og ejerskab.

Jeg føler mig personligt virkelig "kørt over".
Jeg håber, amtsrådet besinder sig på amtsrådsmødet d. 1. marts.

Anker - Fjord projektet bygger ikke på hospiceideen. Hvad skal vi med al den luksus. Hospice skal indrettes, så den døende føler det som sit eget hjem. Det må ikke ligge afsides. Det giver store problemer for personale, pårørende og frivillige. Det skal ikke ligge et fredeligt og isoleret sted. Et hospiceophold er en del af livet. Et hospice skal placeres centralt i med pæne omgivelser i sammenhæng med den øvrige by og kulturliv.Placering og byggeri på Holmsland vil give hospice præg af et dystert mausolæum/gravkammer.

Det er mange personer, der skal tilknyttes et hospice. Veluddannet personale, masser af egnede frivillige og der skal kunne trækkes på relevante specielle fagpersoner Det er særdeles vigtigt, at hele befolkningen i hospiceoplandet får et ejerskab til hospice. At det er støttet både moralsk og økonomisk af lokalbefolkningen. Jeg var forleden ude at hente kr. 10.000 hos en ældre enlig dame. Hun ville gerne støtte Sct. Jørgen Hospice. De kr. 10.000 er mindst lige så meget værd som de 20. mill. fra Bente og Ib Halgaard Lauritsen. For det er tanken, der tæller. Ikke "penge og magt"

Evald Kjeldbjerg
tlf. 97414763
 
----------
 
Sørvad d. 24. februar 2005

Til medlemmer af Amtsrådet i Ringkøbing Amt
Jeg vil gerne stærkt appellere til alle amtsrådspolitikere i Ringkøbing Amt om at genoverveje sagen om placering af et hospice inden d. 1. marts og vælge Sct. Jørgen Hospice projektet i Holstebro frem for "Anker Fjord" i Hvide Sande. Ringkøbing Amt har brug for et hospice, hvor folket står bag og føler medejerskab af projektet. Det vil aldrig komme til at ske med "Anker Fjord", der er styret af ægteparret Malgaard Lauritsen med en stor pengepung.

Der er brug for et levende og udadvendt hospice, hvor døende stadig kan være en del af livet indtil det sidste. Et sted hvor både døende og pårørende kan få lindring og omsorg på et højt fagligt niveau i trygge og hjemlige omgivelser. Der er brug for mange frivillige hænder, som Sct. Jørgen Hospice støtteforening vil kunne bidrage med, idet vi har over 500 medlemmer fordelt i hele Ringkøbing Amt.

Der er ikke brug for et lokalt luksus hospice, som befolkningen ikke har noget forhold til. Det kan blive yderst vanskeligt at få kvalificeret personale og frivillige til at køre helt til Hvide Sande. Hvad med samarbejdet med "det palliative team" i Herning, som i forvejen har udtrykt skepsis ved at lægge hospice i Holstebro pga. af afstanden? Den afsides beliggenhed gør det svært for familie og venner at komme på besøg. Den lange transporttid bliver en stor belastning for dem i hverdagen og begrænser den syges kontakt med omverdenen væsentligt.

Det er dybt skuffende og umådelig trist for de aller mest svage og døende i Ringkøbing Amt, hvis Amtsrådet vælger "Anker Fjord" projektet. Derfor opfordrer jeg alle amtsrådspolitikere til at tænke med hjertet på tirsdag og lytte til de mange saglige og fornuftige argumenter, der peger på Sct. Jørgen Hospice, som det bedste projekt. Glem alt om Herning-Holstebro "krigen", - og læg ikke hospice i Hvide Sande, under påskud af ikke at kunne modstå en pengegave. Det er virkelig når politik er værst!

Med venlig hilsen

Sonja Bjerregaard
Sygeplejerske - og medlem af Sct. Jørgen Hospice støtteforenings bestyrelse 


---------------------
 
Note: Ovennævnte læserbreve er gengivet i modtaget form og ikke nødvendigvis udtryk for holdnnger eller udtrykte meninger fra Hospice Forum Danmark's side.