Nænsom behandling til det sidste

07. januar 2013
Det er en kunst at smertebehandle uden at svække patienten.

Det er en kunst at smertebehandle uden at svække patienten.

Danske forskere er langt fremme, når det gælder om at hjælpe kræftramte i den palliative fase gennem den sidste tid. Et nyt projekt skal afdække, hvordan man lindrer patienternes smerter og dæmper eventuel angst på en måde, så det ikke svækker åndsevnerne.
- Både for patienter og de pårørende er det uhyre vigtigt, at også den sidste tid giver plads til en særlig form for livskvalitet, siger centerleder Niels Viggo Hansen til Cancer.dk.

Han leder Center for forskning i Eksistens og Samfund på København Universitet. Hans forskning skal afklare det dilemma, der opstår, når lægerne undertiden ved brug af kraftig medicin skal smertelindre kræftpatienter. Bivirkningerne kan ikke alene være træthed og hukommelsessvigt, men også store personlighedsforandringer og en ændret adfærd over for de pårørende.
- Vi ved jo, hvor vigtigt det også er for både patienter og pårørende, at den døende i en vis udstrækning bevarer sin selverkendelse og kan udtrykke sine følelser, siger Niels Viggo Hansen.

Han har netop modtaget penge fra Komitéen for Psykosocial Kræftforskning under Kræftens Bekæmpelse til at undersøge samspillet mellem smertelindring, eksistentielt nærvær, ro eller angst og det at være nærværende, også i forholdet til de pårørende.
- Det handler om at finde en værktøjskasse, som kan hjælpe med til at forbedre livskvaliteten for både patienter og pårørende i et tidsrum, hvor alle følelser og eksistentielle værdier er under hårdt pres, understreger Niels Viggo Hansen.