Norsk regering siger ja til hospice

27. juni 2014
Medlem af den norske regering Bent Høie henter inspiration fra Danmark

Medlem af den norske regering Bent Høie henter inspiration fra Danmark

Formand for Hospice Forum Norge Astrid Rønsen ankom Eidsvoll efter en lang pilgrimsvandring for at sætte fokus på behovet for hospice i Norge.

Og det lykkedes. For da hun kom frem til Eidsvoll blev hun mødt af flere politikere og regeringsmedlem Bent Høie. Landsformand fort Hospice Forum Danmark Tove Videbæk deltog også ved et festligt møde i Wergelands Hus og fortalte bl.a. om de 19 hospicer i Danmark, som er kommet på finansloven.

 

 

Bent Høie var tydeligt imponeret af de danske bedrifter og præciserede, at Helse og Omsorgsdepartementet har søsat en vidensindsamling af, hvordan palliative tilbud ser ud i Norge i dag. Sundhedsdirektøren og faggruppen i Helsedirektoratet skal specielt se på hospice og indhente viden fra Danmark og Storbritannien.

- Han sluttede med at sige, at vi har brug for hospice i Norge, rapporterer Hospiceforum.no.

- Behovene ved livets afslutning er forskellige og vi behøver en mangfoldighed af tilbud. Hospice er en naturlig del av dette, sagde han.

Det faldt helt i tråd med formand for Hospice Forum Norge Astrid Rønsens indlæg. Hun pegede på, at hospice netop er den brik, der mangler i det norske sundhedsvæsen, både hjemmehospice for de, der vil dø hjemme, og selvstændige hospicer for de syge og deres pårørende.

Tove Videbæk fra Hospice Forum Danmark fulgte op og fortalte om de 19 hospice og 250 hospicepladser i Danmark.

- Finansiering var nøglen og løsningen blev driftsoverenskomst med regionerne, hvor tilbuddet er gratis for patienterne, sagde hun.

De danske hospicer er forankret i sundhedslovgivningen, hvilket er meget vigtigt for at det skal lykkes.