Ny bog belyser en god og værdig død

11. august 2015
Det er vigtigt at få sagt ordentligt farvel, lyder det i bogen "Tæt på døden"


Hvad er en god og værdig død? Spørgsmålet bliver besvaret af sundhedsfagligt personale og pårørende i bogen "Tæt på døden", skriver Kristeligt Dagblad.


Bogen er skrevet af cand.jur. og chefkonsulent i Ældre Sagen Margrethe Kähler og bygger på samtaler med både professionelle og pårørende på landets hospitaler, plejecentre og hospicer.


Et af hospicerne er Sankt Lukas Hospice i Hellerup, hvor personalet har en bevidst tilgang til den eksistentielle krise, det er at skulle sige farvel til livet:

- Vi forsøger at vende de døendes bevidsthed i retning af forsoning og tilgivelse - både af sig selv og andre. Ændre syn på de mørke ting i deres liv og acceptere, at de skal dø. Mange vil gerne fortælle om deres liv. Disse fortællinger er et godt afsæt for vores samtaler med de døende. Vi bruger erfaringer fra vores eget liv til at løse op for de døendes fortællinger, lyder det i bogen.


Når det handler om døden, tales der i bogen om både gode og svære forløb. De to begreber handler ikke kun om fravær af smerter og accept, men især om den måde, den døendes pårørende håndterer situationen på, og om, hvordan familiemedlemmerne har det med hinanden.


Et forløb kan blandt andet blive svært, hvis familien har konflikter, der betyder, at de ikke kan tåle synet af hinanden og modarbejder både hinanden og plejepersonalet, skriver avisen.


I "Tæt på døden" er der også beretninger fra pårørende, der hver især maner til eftertanke om, hvad der er vigtigt, når ens kære skal dø.

Fælles for nogle af dem er, at sorgen har været ekstra svær at bære, fordi deres afdøde af den ene eller anden grund ikke fik sagt farvel til dem. "Tæt på døden" er udgivet af Ældre Sagen og kan bestilles eller downloades gratis på deres hjemmeside her.