Ny forståelse for sorg vinder frem

09. september 2013
Forståelsen af sorg og sørgendes reaktioner efter tab af nære er under forandring

Forståelsen af sorg og sørgendes reaktioner efter tab af nære er under forandring, skriver bladet Sygeplejersken.

I stedet for at skære alle sørgende over én kam og sige, at de alle skal igennem stort samme proces, tales der nu om to spor, som sørgende skal bevæge sig ad på hver deres individuelle måde.

Kriseteoriens fire faser afvises af et voksende antal fagpersoner, som i stedet anser to-sporsmodellen som den bedst egnede til at forklare, hvad der sker med mennesker i dyb sorg.

De nye tanker vil få betydning for de mange sygeplejersker, som i deres arbejde er i daglig berøring med patienter, pårørende og efterladte. Sorg udtrykker sig nemlig i en livslang pendulering mellem tab og reetablering, skriver Sygeplejersken.

Den nye teori kaldes to-sporsmodellen, fordi den betegner de to spor, som den sørgende skiftesvis befinder sig i efter tabet af en nærtstående. Det ene spor er det tabsrelaterede spor, mens det andet er et reetablerende spor. Andre anvender udtrykkene sorgens rum og livets rum. Sørgende pendulerer mellem de to spor eller rum.

To-sporsmodellen afviser med andre ord forestillingen om, at sørgende gennemlever et ensartet forløb, hvor de bevæger sig fra en fase til en anden.
- Det væsentligste, vi nu ved fra den nye forskning, er, at sorg er forskellig fra menneske til menneske og med forskellig intensitet fortsætter resten af livet, fortæller Jorit Tellervo fra Palliativt Videncenter, som Hospice Forum Danmark har været med til at starte.

Hun fortsætter:
- Den, der har mistet, skal løse flere opgaver samtidig og hele tiden pendulere mellem to spor, der handler om at erkende tabet og forholde sig til det nye liv.

Artiklen kan læses her