Nyt Onkologihus behandler palliative patienter

11. maj 2009
Kræftsyge behandles med strålekanoner fra det nye Onkologihus i Herning.

Alle kræftsyge har deres helt egen behandlingsplan, inden de skal ind og behandles med stråler i de to nye strålekanoner i det nye Onkologihus på Regionshospitalet Herning.
Planen for behandlingen er tastet ind i computeren og fremgår også på en skriftlig plan, der hænger på væggen i det rum, hvor strålekanonerne - eller acceleratorerne - betjenes.
Det er i første omgang kun brystkræftpatienter, prostatapatienter samt palliative patienter, som skal behandles i Onkologihuset, skriver Herning Folkeblad. De sidstnævnte er patienter, som skal have lindrende eller symptombehandling.
Dorthe Mortensen er udstationeret i Herning for at starte den nye stråleafdeling. Afdelingen i Herning er en satellitafdeling til Århus Sygehus, hvor læger, sygeplejersker, fysikere og teknikere er ansat og derfra udstationeres til Herning.
Strålekanonerne betjenes af et særligt uddannet personale. 12 sygeplejersker, der er rekrutteret fra vest og to radiografer har været på skolebænken på Århus Sygehus.
De gør, ifølge Herning Folkeblad, meget ud af, at de kan se og tale med patienterne under behandlingen. Tryghed er et nøgleord.
Behandlingen sker efter internationale protokoller, vedtaget af danske kræftlægers forening, Dansk Selskab for Klinisk Onkologi.