Overlæge kritiserer TV2 for ensidighed

21. januar 2011
Misinformation af uhelbredelige patienter er en misforståelse.
Overlæge Morten Krogh Jensen kritiserer TV2 Nyhedernes påstand om, at patienter med livstruende sygdomme ikke forsøges genoplivet eller indlagt på hospice eller intensiv afdeling. Tilfældene er taget ud af kontekst, mener Morten Krogh Jensen.
- I langt de fleste tilfælde er forløbene udramatiske, og terminalforløbet foregår på en for patienten og de pårørende værdig måde, når tilstandens uafvendelighed er åbenbar for alle parter. I terminalforløbet af en alvorlig kræftlidelse vil det for patienten være grænseoverskridende og umenneskeligt brutalt, hvis lægen ved livets slutning konfronterede patienten med, at tilstanden nu er så alvorlig, at hvis der tilstøder en komplikation, er der ikke håb om, at genoplivning eller ophold på en intensiv afdeling vil ændre forløbet, og at en sådanbehandling derfor ikke vil blive påbegyndt, skriver han i en klumme på Berlingske.dk.
I patienternes journaler bruges ofte koder, som kun er kendes af hospitalspersonalet. Også denne praksis blev kritiseret af TV2 Nyhederne, men ifølge Morten Krogh Jensen har de en helt legitim funktion:
- Det er alene for at undgå udsigtsløst ophold på intensiv afdeling og genoplivning, at koder som minus ITA og minus 2222 anvendes, således at sygeplejersker og en vagthavende læge, der ikke kender patienten, uforvarende kommer til at indlede en forkert behandling af en terminalt syg patient.