Pårørende får hjælp til at bearbejde sorg

14. november 2011
Sundhedsstyrelsen arbejder på nye anbefalinger
Sundhedsstyrelsen arbejder på nye anbefalinger

Når livsledsageren gennem mange år dør, sker det ofte, at den ældre enke eller enkemand ikke får hjælp til at bearbejde sorgen. Men Sundhedsstyrelsen er netop nu i gang med at revidere sine anbefalinger vedrørende hjælpen til patienter, der er ramt af en livstruende sygdom, og til de pårørende og efterladte, skriver Kristeligt Dagblad.
Fra Sundhedsstyrelsen lyder det:
"Den palliative indsats i forhold til de efterladte bliver en del af vores anbefalinger. Men der er helt givet mennesker, som kan håndtere problemstillingen med den støtte, de allerede får i dag fra familie og professionelle. Det er dem med særlige problemer, som kan få gavn af den indsats, vi nu vil opprioritere," siger overlæge i styrelsen Ole Andersen og tilføjer, at de endelige anbefalinger er klar ved årsskiftet.
Men for 80 procent af de ældre efterladte, der gennemgår, hvad fagpersoner kalder en naturlig sorgproces, vil det ofte være muligt at bearbejde sorgen uden psykologisk eller medicinsk behandling, forklarer Maja O'Connor, psykolog og post.doc. ved Aarhus Universitet.
Internationale studier viser, at mellem 15 og 20 procent af de efterladte får en kompliceret sorg.