Pårørende har brug for hjælp

06. november 2015
Ny rapport viser, at pårørende til patienter med en livstruende sygdom selv risikerer at bukke under

Pårørende til patienter med livstruende sygdomme oplever en stor belastning, men har svært ved at bede om hjælp.


Det viser en ny rapport fra Videncenter for Rehabilitering og Palliation (PAVI). De pårørende får ikke den støtte, de har behov for, og de bliver ikke inddraget, som de og patienterne ønsker det.


Ifølge forfatteren bag rapporten, Karen Marie Dalgaard betyder den manglende inddragelse og støtte bl.a., at pårørende ikke har den nødvendige frihed til at vælge, hvordan og hvor meget de ønsker at blive inddraget i forløbet, siger hun til Pavi.dk.


- Undersøgelser viser, at de pårørende bedre kan håndtere sorgen bagefter, hvis de har været inddraget undervejs i et sygdomsforløb. Mange pårørende ønsker at blive inddraget i plejen af den døende, og selvom det er hårdt, så er det ofte en positiv oplevelse, fordi de pårørende ønsker at gøre noget og hjælpe den syge.  Det kan samtidig også give en større frihed og mulighed for at leve et almindeligt familieliv gennem sygdomsforløbet, fortsætter Karen Marie Dalgaard.


Rapporten fra PAVI kortlægger, hvordan det går med at få de pårørende til kritisk syge inddraget i sundhedsvæsenets arbejde.


Det er en central målsætning i sundhedsvæsenet, at flere danskere skal plejes og måske endda dø i deres hjem. Men det kan vise sig at give bagslag, advarer forsker Karen Marie Dalgaard.


Konklusionen på hendes undersøgelse er, at de pårørende inddrages meget lidt, men at der til gengæld forventes meget mere af dem. De bliver dog sjældent spurgt, hvad de egentlig er i stand til at hjælpe med og får ikke systematisk støtte til at klare opgaverne. Det skaber usikkerhed og frustrationer, som både går ud over den pårørende og den syge, som de ikke har overskud til at tage sig ordentligt af, siger hun til Kristeligt Dagblad.


Sundhedsvæsenet er slet ikke gearet til en ny dagsorden om, at flere kritisk syge skal plejes og dø i eget hjem. Alt for meget overlades til de pårørende alene, som så risikerer selv at blive syge, skriver Kristeligt Dagblad.


Landsformand for Hospice Forum Danmark, Tove Videbæk, tilføjer, at der, hvor de pårørende ikke kan klare det, er hospice en oplagt mulighed. Her kan de pårørende komme så meget, som de har overskud til, mens de professionelle og dygtige fagpersoner på hospice tager sig af den daglige pleje samt omsorg for både patient og pårørende.


Læs hele rapporten fra PAVI her