Pårørende skal selv betale sygetransport til anden region

21. december 2012
Det er gratis at være på hospice, men det kan koste kassen at komme derhen.

Det er gratis at være på hospice, men det kan koste kassen at komme derhen.

Farfar er så syg, at lægen har henvist ham til hospice. Regionens hospicepladser er optaget, men i naboregionen er der plads. De pårørende er lettede over udsigten til at farfar kan få en fredfyldt afslutning på et langt og virksomt liv.
Men det kommer bag på dem, at de selv skal betale tusindvis af kroner for transporten, fordi hospicet ligger udenfor deres egen region. Derfor lægger de sæderne ned i deres private bil, bakser farfar op på madrassen og kører forsigtigt af sted på egen hånd.
Situationen er grotesk, men er desværre ikke fremmed. Pårørende må enten punge ud eller lade deres kære dø hjemme eller på sygehus. Hvis de da ikke tager så drastiske skridt, som hospicechef Anette Agerbæk i Kamillianergaardens Hospice i Aalborg fortæller:
- Jeg oplevede en gang en pårørende komme med patienten i en Volvo, og patienten var meget dårlig. De pårørende kunne simpelthen ikke se sig ud af det økonomiske. Det afhænger meget af patienternes og de pårørendes økonomiske formåen, fortæller hun.

  

 

Regioner betaler kun for egne patienter
Hospice Forum Danmark ønsker flere hospicepladser, men mener at det først og fremmest er vigtigt, at udnytte de eksisterende hospicepladser. Det kan fx gøres ved at lette på mulighederne for transport ud over regionsgrænser.
Sagen er, at selv om der er frit sygehusvalg - og derfor også frit hospicevalg - sørger den enkelte region kun for egne patienter og er kun villig til at transportere dem siddende eller liggende til hospicer inden for regionsgrænsen.
Det fortæller Birgitte Bülow, hospicechef ved Svanevig Hospice i Bandholm på Lolland og medlem af Hospice Forum Danmarks bestyrelse.
- Problemet opstår, når en patient ønsker at komme på et hospice i en anden region efter lov om frit sygehusvalg. Så dækker regionen ikke for transport ud over regionsgrænsen. Det betyder, at patienter, der gerne vil på hospice tættere på deres familie, selv kommer til at sørge for og betale transporten.

Kørselsudgifter kommer bag på de pårørende
- Mange af de patienter, der indlægges på hospice er så dårlige, at de kun kan transporteres liggende. En sådan transport med Falck løber hurtigt op i 15.000 kr., hvilket gør, at nogen ikke har muligheden, siger hun.
Det kan Anker Fjord Hospice i Hvide Sande tale med om.
- Hvis en praktiserende læge i en anden region henviser en patient til Anker Fjord Hospice på baggrund af det fri hospicevalg uden at fortælle, at patient og pårørende selv skal betale transporten, får de sig en slem overraskelse. Transport af en liggende patient med behandler kan nemt løbe op i 20-30.000 kroner, vurderer administrator ved Anker Fjord Hospice, Lone Vang.
- Hvis en patient til Anker Fjord Hospice kommer fra Sjælland, kan det blive en stor udskrivning, tilføjer hun.
Lone Vang mener, det er meget vigtigt, at lægerne husker at informere patient og pårørende kørselsudgifterne.

Fleksibel kørsel kan forkorte ventetid
På Sct. Maria Hospice i Vejle har de løst problemet med et Falck-abonnement, så patienter, der kommer til hospice fra andre regioner ikke selv skal betale.
- Vi lavede en ordning med Falck for 13-14 år siden og betaler omkring 100.000 om året i abonnement. Hvis ikke patienten kommer direkte fra sygehuset, men hjemmefra, skal de jo betale transporten selv. Men vi har været heldige at kunne lave denne serviceordning tidligt i forløbet, og vi har blot lagt udgiften ind i budgettet, fortæller hospicechef Kirsten Kopp.
Omkring en tredjedel af patienterne på Sct. Maria Hospice kommer fra andre regioner.
Udgifterne til kørsel hen over regionsgrænser er mere end et problem for patienter og pårørende, mener Hospice Forum Danmark:
- Nogle hospicer oplever, at have ledig kapacitet og ville kunne hjælpe i forhold til ventende patienter på hospicer, der har for mange henvisninger. Transportproblematikken er medvirkende til at hospicekapaciteten ikke udnyttes bedst muligt, siger Birgitte Bülow fra Hospice Forum Danmark.