Pårørende til døende nægtes hjælp

04. august 2014
Pårørende mister plejeorlov på grund af forældede regler, mener fagfolk.

Pårørende mister plejeorlov på grund af forældede regler, mener fagfolk.

Flere hundrede pårørende til døende bliver frataget deres plejeorlov, når deres døende familiemedlem skal på hospice. Og det bringer de mange pårørende i et dilemma om, hvorvidt de skal melde sig syge overfor arbejdsgiver eller forlade den døende i mange timer.

Flere end 3.000 danskere vælger hvert år at dø på et af landets hospicer. Men manglende plejeorlov bevirker, at de pårørende får begrænset muligheden for at være sammen med den døende i den sidste tid.
- De pårørende føler sig fanget i et dilemma, hvor de er tvunget til enten at snyde deres arbejdsgiver og melde sig syge eller forlade den døende i dagtimerne. De er på samme tid klemte og beklemte. Og det kommer oven i, at mange pårørende i forvejen er meget stressede, siger Dorit Simonsen fra Hospice Djursland til Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge Dorit Simonsen ender de fleste pårørende med at melde sig syge. For af de to onder er fraværet fra arbejdspladsen at foretrække frem for det helt uacceptable alternativ at forlade den døende.

Ifølge Dorit Simonsen og Kræftens Bekæmpelse er tiden på nogle områder løbet fra servicelovens regler om plejeorlov. Bestemmelserne blev udarbejdet for 15 år siden, hvor der ikke var ret mange hospicer. Dengang fik mange døende den sidste pleje på sygehusene.

Så hospicer er slet ikke nævnt i reglerne for plejeorlov. Og det betyder at kommunen kan fratage de pårørende plejeorloven, så snart at den døende rykker på hospice. Og det gør de fleste kommuner.
- Som minister for området, bør Manu Sareen, snarrest revidere vejledningen til reglerne for plejeorlov. Tiden er ganske simpel løbet fra de eksisterende regler. Og det giver de pårørende unødige problemer midt i en situation, hvor de i forvejen er stressede over at skulle tage afsked med en nærtstående, siger Laila Walther, der er afdelingschef for Patientstøtte og lokalindsats i Kræftens Bekæmpelse.