Palliativ døgnvagt på vej

06. juni 2012
Lige nu kan læger ikke få råd om lindring udenfor åbningstid. Men det kommer.
Lige nu kan læger ikke få råd om lindring udenfor åbningstid. Men det kommer.

Hvis en dansker lægger sig til at dø uden for almindelig åbningstid, kan vedkommende ikke regne med at få samme professionelle hjælp som i åbningstiden. De palliative team, som praktiserende læger og hjemmesygeplejersker ellers kan ringe til, har nemlig endnu ikke døgnvagt. Men det er undervejs, skriver Ugeskrift for Læger.
Hvis en praktiserende læge, en sygehuslæge eller en hjemmesygeplejerske står med en døende patient og har brug for rådgivning om specialiseret palliation midt om natten, er der ingen, de kan henvende sig til.
Planen var ellers ifølge udmøntningsaftalen for Kræftplan III, at regionerne skulle sigte på at være klar med døgndækkende rådgivning fra midten af 2012 - altså nu.
En rundspørge til regionerne, foretaget af Ugeskrift for Læger, viser, at døgndækningen dog indgår i den planlægning for hele området, som er i gang.
Rådgivningen indgår i den styrkelse af hele det palliative område, som blev vedtaget med Kræftplan III og fulgt op med nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen i »Anbefalinger for den palliative indsats« i december 2011.