Patienten skal tilbage i centrum

15. februar 2012
Der har indsneget sig en bacille i Sundhedsvæsenet, mener formand for Etisk Råd.
Der har indsneget sig en bacille i Sundhedsvæsenet, mener formand for Etisk Råd.

- Parolerne om solidaritet og idealerne om lighed er udfordret på radikal vis i disse år. Det er hele den måde, der tænkes og tales om borgere og patienter på, det er galt med. Sundhedsvæsenet er blevet inficeret af en nyttetænkning, der mere end nogensinde graver grøfter mellem befolkningsgrupper i samfundet.
Det skriver formand for Det Etiske Råd phd. Jakob Birkler i Kristeligt Dagblad. Menneskeligheden er gået fløjten, mener han:
- I samfundsdebatten bliver det stadig mere klart, hvordan vores principper inficeres af nytteetiske kalkuler, der stadig oftere flytter fokus væk fra patienten hen imod regneark. I dag er det helt legitimt at diskutere en nedprioritering af ydelser til handicappede, billigere medicin til døende, organhandel, fiksering af patienter på grund af økonomiske hensyn, patienter i arbejde, der skal behandles før de arbejdsløse, den yngre patient, der skal behandles før den ældre, og så videre.
Det må stoppe nu. Og derfor kalder Birkler til besindelse:
- Vi skal tilbage til et menneskesyn, som i sin grundsubstans hviler på hensynet til medmennesket. Vores forpligtelse til at betragte alle patienter uden tanke om, hvorvidt den enkelte er skyldig eller ej. En forpligtelse, der fokuserer på lighed og fællesskab ud fra en norm om at handle til gavn for den enkelte patient, siger han.