Patienten ved bedst

10. september 2014
Behandlere skal lære at lytte til patienten, mener kræftforsker.

Eksperterne kan stille diagnoser og tilbyde behandling. Men en vigtig stemme i dialogen om egen sygdom er patienten selv. Patienten kan faktisk give vigtig information om symptomer. Og derfor skal behandlere lære at lytte og have tillid til patienten, mener Kræftens Bekæmpelse.

- Det lyder jo enkelt, men hospitalsvæsenets kultur og arbejdsgange har i mange år frataget patienten ansvaret for egen krop og sygdom. Vi - læger og sundhedspersonale - skal simpelthen lære at dele ansvaret med patienten, siger Christoffer Johansen, som er professor og forsker i Kræftens Bekæmpelse.

Han har gennem de seneste 25 år har forsket i rehabilitering og i, hvordan man bedst hjælper og støtter kræftpatienterne.

- Vi skal stole mere på patienten og have tillid til, hvad patienten selv observerer og fortæller om sin krop og sygdom, siger Christoffer Johansen fra Kræftens Bekæmpelse til Cancer.dk.

Antallet af kræfttilfælde stiger over hele verden. Det samme gør behovet for rehabilitering og støtte til kræftpatienter.