Personlig håndbog om dine ønsker til dine efterladte

05. december 2016
Helle Thorsted har skrevet bogen, som alle kan udfylde og dermed give sine efterladte en hjælpende og kærlig hånd gennem de praktiske forhold i den sorgfulde og svære tid efter dødsfaldet.
Tidligere hospice sygeplejerske, Helle Thorsted har skrevet bogen: "Alt du skal vide - ønsker til mine efterladte". Bogen er en personlig håndbog, hvor du har mulighed for at skrive de ønsker du har efter din død til fx ritualer, kistevalg, gravplads, dødsannonce eller gravøl. Bogen er tænkt som en kærlig hjælp til efterladte og hjælp til at de kan komme lettest gennem de praktiske forhold i en sorgfuld tid.


I bogens indledning skriver Helle Thorsted:

"Vi dør ikke af at tale om døden. Men vi finder frem til hvordan vi gerne vil have det, når vi engang når dertil, hvor vi skal dø. Vi hjælper vores familie til nemmere at kunne tage beslutninger i forhold til vores død, og vi finder sammen ro til at invitere døden ind i vores hjem igen og vi lærer at acceptere den kendsgerning at vi alle skal dø engang."


Bogen er delt i tre, hvor den første del omhandler de helt konkrete anvisninger omkring ønsker til fx begravelse, digital arv eller personer, der skal kontaktes. Anden del giver mulighed for, at man kan dele fortællinger og minder som forskellige perioder af sit liv med sine efterladte ved at skrive dem ind i bogen. Endeligt kommer der i tredje del en række relevante praktiske informationer og vejledninger til de efterladte.


Helle Thorsted slutter bogen af med at skrive:

"Først og fremmest håber jeg, at bogen vil være en stor hjælp for både bogens ejer og efterladte. Forhåbentlig vil bogen gøre det lettere for de efterladte at træffe de valg, der skal tages i forbindelse med dødsfaldet. At de efterladte mange gange i årene efter vil finde bogen frem, kikke på mindesiderne og sammen kunne grine og græde over de små historier, der er beskrevet på siderne.

Slutteligt håber jeg, at bogen kan være med til at nedbryde både tabuet om døden og den dødsangst, som mange har, samt til at døden bliver et ligeså naturligt samtaleemne som livet."