Ph.d. om Hospicefilosofien i praksis

14. januar 2016
Vibeke Graven har netop afsluttet sit Ph.d. projekt, hvor hun har undersøgt eksistentiel/ åndelig omsorg for døende på hospice.


Hospice Limfjord har dannet rammen omkring Vibeke Gravens Ph.d. projekt, hvor hun har sat sig for at undersøge, hvad eksistentiel og åndelig omsorg er i praksis, samt hvilke værdier og ideer om "den gode død" denne omsorg har rod i. Formålet med undersøgelsen er at bidrage til en italesættelse af eksistentiel og åndelig omsorg tænkt fra praksis for at få en forståelse af, hvordan eksistentielle/åndelige fænomener forbundet med døden kan mødes i omsorgen.


Vibeke Graven har benyttet sig af filosofiske samtaler som metoden til at få inddraget de ansatte til at reflektere over, hvad det er, de gør for patienterne i det daglige og til at fortolke på, hvorfor de gør, som de gør. Afhandlingen giver på den måde en dybdegående indsigt i de tanker om livet som døende og om, hvordan det er muligt gennem omsorg at fremme dette liv, som dem, der arbejder med det i det daglige gør sig.


Afhandlingen bidrager til en tværvidenskabelig forståelse af eksistentiel/åndelig omsorg for døende som en praksis, der udspiller sig i relationen med døende, men også er præget af samfundsmæssige forestillinger om døden.


Vibeke Graven lægger mandag d. 29. februar vejen forbi Hospice Limfjord og vil her dels præsentere resultaterne fra sin afhandling på en temadag for alle interesserede inden for det specialiserede palliative felt.


På temadagen vil Vibeke Graven ligeledes introducere til den sokratiske dialoggruppe, som er en spændende ny forskningsmetode inden for det palliative felt.