Puljen om børnehospicepladser i Vestdanmark er åbnet

07. marts 2018
Der har længe været kæmpet for, at der skulle etableres et børnehospice i Vestdanmark og med udmeldingen af puljen rykker realiseringen et væsentligt skridt tættere på.

I Danmark findes i dag kun ét børnehospice, Lukashuset, hvor der er plads til fire familier ad gangen. Det er dog langt fra nok til at dække behovet for støtte til familier med børn med livstruende sygdomme i hele landet. Derfor har det længe været en mærkesag for Hospice Forum Danmark at kæmpe for etableringen af endnu et børnehospice i Vestdanmark, så også familier i den del af landet kunne få gavn af det helt unikke tilbud, som et børnehospice er.


"Med det nye børnehospice vil vi sikre, at børn med livstruende sygdomme og deres familier har mulighed for det samme tilbud uanset, hvor i landet de bor. Det er en uendelig svær situation at have et barn, der kan dø af sin sygdom. Det vender op og ned på tilværelsen for hele familien. Derfor skal familierne have hjælp, så tæt på deres egne omgivelser som muligt", siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby i forbindelse med udmeldingen af puljen.


Hospice Forum Danmarks landsformand Olav Nørgaard er begejstret for, at puljen nu er meldt ud og næste fase frem mod etableringen af endnu et børnehospice kan starte.

"Det er glædeligt, at der er afsat penge til etableringen af børnehospice i Vestdanmark og vi ser frem mod, at familier over hele landet får lettere adgang til børnehospice.", siger Olav Nørgaard og fortsætter

"Men med glæden over, at puljen er meldt ud følger også en bekymring over, at økonomien for den fremtidig drift af børnehospice i Danmark ikke er sikret med denne pulje. Der er ganske enkelt ikke afsat tilstrækkeligt med midler til at dække driften af børnehospice med det, der er meldt ud her. Og vi kan se, at man på Lukashuset, hvor man på fornemste vis er gået forrest og på eget initiativ og for egne og indsamlede midler har etableret landets første børnehospice, nu kæmper for at få økonomien til fortsat at hænge sammen. Vi er nødt til at sikre en fuld offentlig finansiering af børnehospice, så børn og unge kan sikres samme vilkår som voksne med behov for et hospicetilbud."


Børn lever i dag længere med livstruende sygdomme end før, og flere børn helbredes. Erfaringer viser, at mange familier ønsker at blive hjemme, men de kan i løbet af sygdomsforløbet også få behov for et aflastningsophold på et børnehospice. Der dør årligt næsten 300 børn af deres sygdom i Danmark.

"De nye hospicepladser skal ligge samlet ét sted i Vestdanmark, så vi får et godt fagligt miljø, der også kan samarbejde med det eksisterende børnehospice på Sjælland. Det glæder mig, at der allerede fra flere sider har været vist interesse for at huse børnehospicet", siger Ellen Trane Nørby.


At samarbejdet med Lukashuset vægtes som et væsentligt element i etableringen af et børnehospice i Vestdanmark ser Olav Nørgaard som meget positivt.

"Det er helt afgørende, at der trækkes på Lukashusets erfaringer i etableringen af det nye børnehospice, så man dermed sikrer, at de erfaringer, som de har gjort sig kommer i spil.", siger Olav Nørgaard.