Region ser på mulighed for et hospice på Bornholm

25. november 2015
Region Hovedstaden undersøger nu muligheden for et hospice på Bornholm.


Et flertal i regionsrådet for Region Hovedstaden har besluttet, at der skal arbejdes videre med et forslag om muligheden for at oprette et hospice på Bornholm.

Det skriver Bornholms Tidende.


Et eventuelt hospice skal i så fald drives i samarbejde med et kommunalt aflastnings- og rehabiliteringscenter på Bornholm, skriver avisen.

Forslaget blev stillet af den konservative Karsten Skawbo-Jensen:

- Man kan ikke yde den samme ro og omsorg på et hospital, uanset hvor meget man gerne vil og prøver, som man kan på et rigtigt hospice, siger regionsrådsmedlem, Karsten Skawbo-Jensen, til TV2 Borholm.

Hans forslag bliver nu sendt videre til regionens udvalg for tværsektorielt samarbejde. De skal så undersøge muligheden nærmere og også se på økonomien i det.


Forslag sætter debatten er i gang

Socialdemokraterne og Enhedslisten stemte mod at sende sagen videre, skriver avisen. Tidligere formand for Støtteforeningen for Etableringen af et Hospice på Bornholm, Kirsten Marie Hansen, forklarer hvorfor.

- Hans forslag mødte modstand med henvisning til, at der allerede er palliative sengepladser på Bornholms sygehus. Der er seks sengepladser, hvor kun de tre er i brug.


Hvad siger du til, at sagen kommer op?

- Det er godt, for så er debatten i hvert fald i gang. Og så må vi se, hvor det bærer hen, siger hun.

Kirsten Marie Hansen var formand for Støtteforeningen for Etableringen af et Hospice på Bornholm de sidste år, inden foreningen lukkede.


Hvorfor lukkede I?

- Vi havde kæmpet i 10 år, uden at der var udsigt til, at der nogensinde skulle komme et hospice på Bornholm. Derfor besluttede vi at lukke foreningen.

Behov for hospice og dagscenter

Hvad vil I gøre, hvis vinden vender, og det pludselig kan lade sig gøre?

- Så bliver vi meget glade og vil bakke op og afsøge muligheder, siger Kirsten Marie Hansen.

Bornholm har omkring 40.000 indbyggere, og det lave indbyggertal normerer til kun to hospicepladser.

- Men i virkeligheden er behovet meget større. Jeg har talt med flere sygeplejesker, som siger, at de ville ønske, der var et hospice, de kunne overføre patienter til, siger hun og tilføjer:

- Man kunne lave seks hospicepladser og seks pladser som dagcenter. Mulighederne er mange, siger Kirsten Marie Hansen.


Forslaget er i tråd med Karsten Skawbo-Jensens forslag:

- Man kunne bygge et hus, hvor en lille del af huset kunne bruges på hospicepladser, og resten af pladsen kunne bruges og drives af regionskommunen til aflastning eller rehabilitering af ældre medicinske patienter, som kommer ud fra hospitalet, forklarer han til TV2 Bornholm.


Han bakkes op af Hospice Forum Danmarks landsformand, Tove Videbæk:

- Jeg synes, at det er meget unfair overfor en befolkning på 40.000, at man ikke har noget hospice i nærheden, så derfor synes jeg da, at vi skal finde på en model, hvor de her få hospicepladser er bygget i forlængelse af et plejecenter eller et rehabiliteringscenter, eller hvad man nu kunne tænke sig på Bornholm, siger hun til TV2 Borholm.