Regioner vil hjælpe uhelbredeligt syge børn derhjemme

01. december 2015
Der er både brug for støtte i hjemmet og på børnehospice, mener Tove Videbæk

Der er støtte på vej til børn, der er så syge, at de kommer til at dø af deres sygdom. Et nyt team skal nemlig sikre, at børnenes sidste tid bliver så tryg og behagelig som muligt hjemme hos dem selv, skriver DR.dk.

Det er Region Syddanmark, Hovedstaden og Midtjylland, der er ved at etablere børnepalliative teams.

De skal give lindrende behandling i børnenes hjem, fortæller overlæge Bodil Jespersen, der er leder af det palliative team på Aarhus Universitetshospital.

- Der er et behov for at hjælpe de børn med for eksempel kræftsygdom, som er så syge, at de kommer til at dø af sygdommen, siger hun.

I Region Midtjylland sker det 10-15 gange årligt, at en familie får beskeden om, at lægerne ikke kan gøre mere for deres barn.

- De fleste forældre ønsker så, at barnet kan komme hjem og være derhjemme i nogle trygge rammer. De fleste ønsker også, at barnet kommer til at dø derhjemme, siger Bodil Jespersen og oplyser, at Aarhus Universitetshospital også vil få et børnepalliativt team næste år.

Ikke et enten-eller

I Hospice Forum Danmark glæder man sig over det nye initiativ.

- Familier med alvorligt syge børn, har behov for lindrende behandling og støtte i deres hjem. Samtidig vil vi påpege, at der er behov for steder som Lukashuset i Hellerup, hvor familier sammen med deres syge børn kan få aflastning og lindring, siger landsformand for Hospice Forum Danmark, Tove Videbæk.

Lukashuset åbnede 1. november og har allerede haft børn og familier til aflastning. Et børnehospice er et godt tilbud til familier med livstruede børn.

- De kan få et pusterum og opholde sig et sådant sted i nogle uger, inden de skal hjem igen med deres både syge og raske børn. Senere i forløbet, kan det være, at man har brug for Lukashusets hospice funktion. Det er godt med den slags huse, påpeger Tove Videbæk og ønsker, at der også kommer et børnehospice vest for Storebælt.

- Familierne har behov for at kunne komme af sted og få et pusterum i den travle hverdag. Men de har også behov for at få hjælp og støtte i hjemmet, hvor de er det meste af tiden. Det er ikke et enten-eller, men et både-og, slutter hun.