Regionsråd beder om flere penge til børnehospice

26. april 2018
Regionsrådet i region Midtjylland vil have Staten til at komme med flere penge, hvis et vestdansk børnehospice skal placeres i regionen.

Det var egentligt meningen, at politikerne på regionsrådsmødet i Region Midtjylland onsdag skulle tage endeligt stilling til, hvilken ansøgning  man ville bakke op overfor Sundheds- og Ældreministeriet, når der d. 30. april er ansøgningsfrist til puljen for oprettelse af børnehospicepladser i Vestdanmark. De havde fire ansøgninger fra henholdsvis Støtteforeningen Solstrålen i Silkeborg, Fenrishus i Aarhus, Hospice Limfjord i Skive og Hospice Djursland i Rønde at vælge imellem.


Men sådan gik det ikke. Regionsrådet blev overhalet indenom af begivenhederne, da deres kollegaer i Region Nordjylland tirsdag aften ganske uventet valgte at afstå fra at søge om at få et børnehospice placeret i regionen. Heller ikke Region Syddanmark har ønsket at byde ind og dermed stod det klart, at et nyt vestdansk børnehospice skal placeres i Region Midt.


Næh, børnehospicet skal jo være for både sønderjyder, fynboer, nordjyder og alle dem midt imellem. Så lad midtjyderne få det. Så vil familierne med syge børn ikke have så langt at køre, lyder argumenterne ifølge Aarhus Stiftstidende fra de to andre regioner.


Argumentet passer godt med de argumenter regionen selv har haft for en placering der.


Tilbage stod dog en vis skepsis fra regionspolitikerne i forhold til den økonomi, der lægges op til med etableringen af børnehospicet. For hvordan skal det hænge sammen med det tilskud på 5 millioner kroner årligt, som Staten vil bidrage med, når de årlige driftsudgifter ligger langt højere? Regionsrådet besluttede derfor i første omgang at lade diskussionen om endelig placering af børnehospicet stå hen i det uvisse og i stedet besluttede et samlet regionsråd at sende sagen tilbage til Sundhedsministeriet med en opfordring om, at Staten løfter mere af udgiften til at drive det vestdanske børnehospice.


I Hospice Forum Danmark er det med en vis spænding, at vi afventer svaret fra ministeriet, da det længe har været en mærkesag for organisationen, at børnehospicer bør ligestilles med hospicer for voksne, når det gælder de økonomiske forhold. Det er for os at se ingen mening i, at børn og unge ikke skulle have de samme rettigheder som voksne, når det kommer til palliation.


Meldingen fra Støtteforeningen Solstrålen i Silkeborg er, at de selvfølgelig også er meget spændte på, hvad svaret på regionens henvendelse omkring økonomien bliver. Men de vil under alle omstændigheder indsende en ansøgning til puljen inden ansøgningsfristen mandag d. 30. april. Ansøgningen indsendes på baggrund af det partnerskab, som Støtteforeningen Solstrålen har indgået med Silkeborg kommune og Sankt Lukas Stiftelsen, der jo allerede driver Danmarks hidtil eneste børnehospice, LukasHuset i Hellerup.