Sammenlægninger går ud over patienter

31. oktober 2014
Palliative afdelinger lægges sammen med almindelige sygehusafdelinger

Palliativ sygepleje har fået medvind de senere år. Alligevel lægges afdelingerne sammen med andre medicinske specialer, skriver Dansk Sygeplejeråd. Palliative afdelinger får ikke lov at forblive specialiseret, oplever Lisa Nørgaard Lauritsen, der er næstformand for Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker.

- Man etablerer palliative sengeafsnit og vil gerne påtage sig opgaven, men når krisen så kradser, så er det et af de steder, hvor man skærer, siger hun.

Hun fortæller til DSR.dk, at man på Hvidovre Hospital har lagt det palliative afsnit sammen med en lungeafdeling, og at dét, der skulle være en nyetableret specialiseret palliativ afdeling i Thisted i stedet blev en kombineret palliativ- og rehabiliteringsafdeling.

Det går udover patienterne, mener Lisa Nørgaard Lauritsen.

- Når en palliativ afdeling lægges sammen med en ikke-palliativ afdeling kan man ikke garantere, at der er palliativt personale i vagt døgnet rundt. Det betyder at komplekse patienter ikke kan tilbydes et specialiseret tilbud indenfor de sygehuse, hvor man har umiddelbar nærhed til røntgen undersøgelser og udredning, som langt hen af vejen er meningsfuldt særligt i de tidlige faser af den palliative indsats, siger hun.