Samtale giver en bedre død

27. november 2014
Det er bedre at tale om døden omkring køkkenbordet end ved sygesengen.

Døden er et af de vigtigste samtaleemner i enhver familie.

Det siger stifterne af "Samtaleprojektet", der et amerikansk græsrodsinitiativ, hvis formål er at hjælpe mennesker verden over med at tale om deres ønsker for deres sidste dage på Jorden.

Projektet får nu også opbakning fra centrale aktører i det danske sundhedsvæsen, skriver Kristeligt Dagblad. De opfordrer danskerne til at tage "den nødvendige samtale" i god tid, før døden står umiddelbart for døren.

- En samtale, der er mere værdig og meningsfuld, når den tages for eksempel omkring køkkenbordet i stedet for omkring sygesengen, skriver bestyrelsesformand i Praktiserende Lægers Organisation Niels Ulrich Holm, formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen og Ulla Astman, formand for Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

"The Conversation Project" begyndte i 2010, da en gruppe amerikanske mediefolk, præster og sundhedspersonale mødtes for at dele erfaringer om den gode eller dårlige død. Projektet har indtil videre vist, at ni ud af 10 amerikanere mener, det er vigtigt at tale med deres nærmeste om, hvordan de ønsker at dø, men at kun tre ud af 10 rent faktisk har gjort det. Over halvdelen indrømmer, at afskeden med et familiemedlem kunne have været mere positiv, hvis de havde talt om døden forinden.