Samtale og smertelindring gør aktiv dødshjælp overflødig

02. oktober 2013
Hospice Djursland tager fat på det kontroversielle emne i deres seneste nyhedsbrev

Hospice Djursland tager fat på det kontroversielle emne i deres seneste nyhedsbrev. Lindring er bedre en dødshjælp, mener hospicechef. Samtale afværger ønsket om dødshjælp, erfarer hospicelæge.

Hvad gør man, når et menneske lider frygteligt under fremskreden uhelbredelig sygdom? Meningsdannere og familiemedlemmer kan foreslå aktiv dødshjælp, men det falder ikke i god jord hos personalet ved Hospice Djursland i Rønde.
Hospiceleder Dorit Simonsen protesterer kraftigt mod tendensen til at ville "slå ihjel som den eneste ordentlige hjælp, når livet ikke kan udholdes længere, siger hun.
- Jeg mener helt klart, at vi, der i det daglige arbejder med den lindrende indsats, kan tilbyde noget, der er bedre end det. Det kan vi gennem den tilgang, vi har til mennesker, der er lidende, og ikke mindst på baggrund af den viden og erfaring, vi har med at lindre, når livet opleves svært.

 

Og derfor har hun taget emnet Aktiv dødshjælp op i Hospice Djurslands seneste nyhedsbrev.

 

Her fortæller læge Alice Steinov, at hun i sit arbejde har jeg mødt en del mennesker, der har bedt hende om at afkorte deres liv og deres lidelser.
- Når vi har lært disse enkelte individer og deres familier at kende, kan det i langt de fleste tilfælde lykkes os at få personen til at finde roen til at slutte livet i fred med sig selv og familien, fortæller hun.
- Jeg husker blandt andre en enke på 78 år med sår og svære smerter. Hun syntes, hun var til stort besvær for familien og plejepersonalet. Hun længtes efter døden og bad mig hjælpe hende med at dø her og nu. Vi fik lindret patientens smerter. Vi lyttede til hendes store sorg over, at hun havde mistet sin mand tidligt, lyttede til hendes livssmerte og til hendes mange hyggelige historier fra hendes lange liv. Det gav plads til at genfinde glæden i de små ting, glæden ved at nå at få sagt godt farvel til de pårørende, at få fortalt sin livshistorie videre til de næste generationer. Hun døde fredeligt med datteren i hånden.