Samvær og hygge skaber julestemning på hospice

22. december 2014
På Sct. Maria Hospice ved Vejle holdes juleaften som derhjemme



Varmen stråler ud i vinterkulden fra det nye Sct. Maria Hospice i Bredballe ved Vejle, dels fra de mange lys fra juletræer, juledekorationer og julebord, dels fra de varme smil, der kommer patienter, pårørende og besøgende i møde fra personale og frivillige.

Lillian Marie Jakobsen er iklædt nissehue og rødt forklæde, da hun beredvilligt svarer på alle journalistens nysgerrige spørgsmål.

Mange vil måske mene, at det er trist at holde jul på hospice.

- Slet ikke, siger Lillian-Marie, der har arbejdet som frivillig på hospice i 18 år. Sammen med andre frivillige har hun bagt småkager i lange baner.

Det skal være som derhjemme

På borde og hylder står nisser i alle størrelser mellem gran og julestjerner. På et bord i stuen står julegodter til fri afbenyttelse.

"Må jeg gerne tage et stykke slik", spørger en dreng. "Skal vi ikke tage et glas sherry", spørger en kvinde i kørestol sin mand. Og en ældre mand kører i pendulfart mellem sherryen og chokoladen i fin stil.

- Det skal være ligesom derhjemme, fortæller Lillian-Marie Jakobsen. - Det ligger os meget på sinde at "ånden" fra det gamle Sct. Maria Hospice i Vejle Midtby kommer med herud i de nye faciliteter, og det har den gjort. Ånden og atmosfæren kommer nemlig af det gode samvær mellem mennesker.

Børn er med til at pynte juletræ

De to juletræer bliver pyntet af frivillige, og to børn, hvis mor er indlagt, hjælper til med at pynte.

- Der er et julehjerte på alle døre til patientstuerne, og da en lille pige gerne ville have bedstefars hjerte op på juletræet, nænnede vi ikke at sige nej. Selvfølgelig skulle hjertet hænges på juletræet, selv om det var alt for stort. Det betød så meget for pigen, fortæller Lillian-Marie.

Hver søndag i advent kommer de frivillige ind på stuerne med en julepyntet bakke med halv marcipangris og seks små stykker slik. Det skal ikke være for meget, for at patienterne ikke skal få kvalme, forklarer Lillian Marie.

Julemiddag, julegaver og julesange

Juleaftensdag plejer de pårørende at komme klokken tolv eller klokken tre og nogle er også med hele aftenen. Her serveres den helt store julemiddag med ris a la mande, og som derhjemme kan man vinde mandelgaven. Derefter sætter alle sig i rundkreds omkring juletræet og synger. Forinden har de frivillige været ude og købe en gave til alle patienterne.

- Vi tager ikke julesanghæftet fra en ende af, men inden aftenen er omme har vi alligevel sunget dem alle sammen. For patienterne siger: Den kan jeg huske! Den plejede vi at synge i mit barndomshjem! På den måde vækkes de gode gamle minder, forklarer Lillian Marie.

Og det intensiveres ånden og atmosfæren på Sct. Maria Hospice.

- Ånd er at være sammen på en god måde sammen med dem, man holder af, mens man tænker på den tid, der har været.

Man får så meget tilbage

Og det er vigtigt at patienterne føler sig trygge. De skal ikke føle sig til ulejlighed på nogen måde. Intet er for småt og intet for stort for personale og frivillige at tage sig af, forklarer Lillian Marie.

Men hvorfor er du hængt ved i 18 år?

- Inden jeg startede, hørte jeg, at man modtager langt mere end man giver, og det er sandt. Når man står i køkkenet og en patient siger: "Jeg glæder mig til at synge aftensang med Lillian-Marie!" så bliver man rørt og glad. Og man oplever en særlig stemning, når man synger aftensang omkring juletræet, fordi patienterne føler sig trygge. I kirken er der ritualer. På hospice har vi rutiner. Og det skaber tryghed at vide, at der er personale til at tage sig af de ting, der opstår.

Ro, hygge og glæde

Lillian Marie Jakobsen er ikke med til juleaften på hospice i år, men deltager ved nytårsaften, selv om det er svært.

- Det er svært at ønske hinanden "Godt nytår!", når man ved, at det nok vil blive den sidste nytårsaften for mange af patienterne. Der går et stille sus gennem stuen, fordi de ved, at de kun har kort tid tilbage sammen med dem, de holder af.

Nytårsaften byder også på god mad og drikke, hvorefter alle sætter sig hen for at lytte til Dronningens nytårstale. Derefter skåler de i champagne eller saft af hyldeblomst. Og så siger Lillian-Marie: "Skål og ha' en rigtig god aften!" Det er erstatning for nytårsønsket.

De pårørende er flinke til at hjælpe til med det praktiske. De vil gerne gøre noget. Så føler de, at de er rigtigt med.

Ro, hygge og glæde. Det er nøgleord på Sct. Maria Hospice til jul og nytår - og alle andre dage for den sags skyld. Varme og lys stråler ud i vintermørket fra de nye lokaler i Bredballe.



Af Svend Løbner