Sang og musik fylder på hospice

14. oktober 2016
Hver anden torsdag kommer 33- årige Poul Heide og spiller til fællessang på Hospice Sydfyn i Svendborg.


Siden Hospice Sydfyn blev indviet for fire år siden, har det været en fast tradition, at der hver anden torsdag inviteres til fællessang for patienter, pårørende, frivillige og personale i fællesrummet. Poul Heide har haft fornøjelsen af at sidde ved flyglet siden starten og han nyder i fulde drag at komme og være en del af arrangementerne.


Fyens Stiftstidende har mødt Poul og spurgt, hvad der får en ung mand som ham til trofast at komme og spille i et hus, hvor aldersgennemsnittet ligger noget over hans egne 33 år. Svaret fra ham kommer prompte: "Fordi musik er dejligt! Man bliver glad af at synge og spille."

Poul Heide fortsætter med at sige:

"Her er hyggeligt, og det er ikke noget arbejde for mig. Jeg har kun glæde af at spille, og det er sjovt, når nogen så synger til. Min oplevelse er, at patienterne og deres pårørende har glæde af musikken. Det giver dem adspredelse, og sang og musik skaber fællesskab."


For de patienter, der ikke har overskud til at være i fællesrummet under arrangementet, er der mulighed for, at de alligevel kan følge med i fællessangen på tv-skærmen på deres egen stue, da der transmiteres fra fællesrummet til alle stuerne.


Hospice er ikke noget dystert sted

Lige som mange andre frivillige på hospice bliver Poul Heide ofte mødt af undren fra mennesker, der ikke selv kender til hospice, når de hører, han er frivillig der. Og han fortæller til Fyens Stiftstidende, at:

" Folk har tit et billede af, at et hospice må være et dystert sted. For det er jo her livet slutter. Men det er jo slet ikke min oplevelse af stedet her. Tværtimod er det et rart sted. Patienterne er meget afklaret om deres situation, og personalet og de frivillige er gode til at finde de ting, der kan glæde og lindre."


Man får så meget igen som frivillig

Fordi der helt naturligt er stor udskiftning blandt beboerne, når Poul Heidi ikke at lære dem rigtigt at kende gennem fællessangsarrangementerne. Til gengæld indgår han som en del af det faste hold af frivillige, der er tilknyttet Hospice Sydfyn.


Der er lige nu tilknyttet 56 frivillige til hospicet og Inger Kruchov, der er ansat som frivilligkoordinator på stedet, fortæller til Fyens Stiftstidende, at:

"Man bidrager med det, man nu har lyst og evner til.  Nogle dækker bord, nogle slår græs, nogle kommer og underholder, og nogle er i vågetjenesten. Nogle kommer tit, andre sjældnere. Det bestemmer man selv"


Niels Ole Nielsen, der også er frivillig på Hospice Sydfyn beskriver det at være frivillig sådan her:

" Her er så smukt og rart at være, og vi frivillige møder stor taknemmelighed fra både pårørende og patienter.  Hovedformålet er at gøre de sidste dage i livet så gode som muligt, for det er vigtigt at føle sig levende, lige til det sidste.  Det giver os så meget igen, når vi ser et lys i øjnene eller et smil." siger han til Fyens Stiftstidende