SF: Uvidende går ind for dødshjælp

21. april 2014
70 procent går ind for aktiv dødshjælp. Det skyldes uvidenhed, mener SF.

70 procent går ind for aktiv dødshjælp. Det skyldes uvidenhed, mener SF.

Syv ud af 10 danskere går ind for aktiv dødshjælp til døende eller uhelbredeligt syge mennesker, viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Men den holdning bunder i, at politikerne på Christiansborg er alt for dårlige til at oplyse om de muligheder, uhelbredeligt syge allerede har i Danmark, mener SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic ifølge Ritzau.
- Når 70 procent af befolkningen siger ja til aktiv dødshjælp, og stort set alle partier i Folketinget mener det omvendte, så er det os politikere, der har et problem. Der er mange muligheder i dag. Men når oplysningerne ikke kommer videre til befolkningen, tror danskerne, at man har en uværdig død, når aktiv dødshjælp ikke er lovlig, siger hun.

På Christiansborg er der dog ingen planer om at ændre loven og åbne for aktiv dødshjælp. Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) afviser prompte tanken.
- Sundhedsvæsnet må ikke slå mennesker ihjel, og det synes jeg, vi skal holde fast i, siger ministeren til Jyllands-Posten.

Formand for Hospice Forum Danmark Tove Videbæk afviser tanken om lovliggørelse af aktiv dødshjælp over for TV Midt/Vest, der for nylig bragte et indslag med Jane Aamund, der ønskede at afslutte livet med hjælp fra lægerne.
- Aktiv dødshjælp er ikke nødvendigt i Danmark, for lovgivningen er i forvejen meget fleksibel. Lægerne har mulighed for at give den ekstra smertestillende medicin, der er behov for - også selv om det måtte forkorte patientens liv, siger Tove Videbæk.

Hun understreger, at læger ikke er uddannet til at slå ihjel, og hun mener ikke, at aktiv dødshjælp kan forenes med lægeløftet om at helbrede, lindre og trøste. Hun mener, at man i stedet bør styrke den palliative, dvs. smertelindrende, indsats - blandt andet gennem flere hospicepladser og opnormering af palliative hold på sygehusene.
- Det er langt mere humant, langt mere kærligt, og langt mere værdigt over for den uhelbredeligt syge og over for de pårørende, siger Tove Videbæk til TV Midt/Vest.