Skal Danmarks 20. hospice ligge på Bornholm?

11. juni 2013
Politikere diskuterer hospicetanken på Folkemødet på Bornholm lørdag eftermiddag den 15. juni.

Politikere diskuterer hospicetanken på Folkemødet på Bornholm lørdag eftermiddag den 15. juni.

Der er nu 19 hospicer med i alt 220 hospicesenge i Danmark. I 2014 skal antal senge op på 250. Skal Bornholm have sit eget hospice? Det har øen ikke nu.

Hvad kan man gøre for at lindre dødeligt syge menneskers smerter og symptomer, så de får så høj livskvalitet som muligt i den sidste tid? Det vil flere fremtrædende politikere diskutere ved at debatmøde, som Hospice Forum Danmark arrangerer på Folkemødet på Bornholm lørdag den 15. juni kl. 16.15. Debatmødet finder sted på Strøgsiden ved Allinge Havn, Café Grøn med stedbetegnelsen Y12.

Medvirkede folketingspolitikere er Benedikte Kiær (K), Anne-Mette W. Christiansen (V) og Jens Henrik Thulesen Dahl (DF). Desuden medvirker Kirstine van Sabben, Regionsrådskandidat (K).
Fra Hospice Forum Danmark medvirker bl.a. Tove Videbæk, landsformand for Hospice Forum Danmark, og Ingelise Hansen, formand for Støtteforening for hospice på Bornholm.

Folkemødet på Bornholm finder sted i den 13. - 16. juni og transmitteres til hele landet.
Hospice Forum Danmark udstiller i et telt på lokaliteten D7, Danchells Anlæg, alle fire dage. Hospice Forum Danmark er en landsforening, der søger at fremme hospicesagen i Danmark.

Hospice er for mennesker med livstruende sygdomme og deres pårørende. Det tværfaglige personale på hospice kan yde lindring både vedr. fysiske, psykiske, sociale og eksistentielle smerter.
97 procent af alle indlagte på hospicerne pt. er kræftpatienter. I fremtiden skal der gøres plads til andre patientgrupper, som ligeledes har behov for lindrende indsats. Det kan f.eks. være patienter med alvorlige lunge- eller hjertesygdomme.

Det er gratis at være på hospice. Alligevel viste en dansk undersøgelse i januar 2013, at 20 procent af de patienter, som havde behov for og var visiteret til lindrende pleje, ikke nåede at få den. Dette skyldtes dels mangel på specialuddannet personale og dels mangel på hospicepladser. Nogle hospicer fortæller, at de afviser ca. 60 procent af alle henviste patienter på grund af mangel på plads.

- Vi mangler hospicepladser i Danmark. Den europæiske organisation, EAPC, udtaler, at hvis der på hospicer også skal være plads til andre patientgrupper med behov for lindrende behandling, skal vi i Danmark have 450-500 hospicepladser, siger landsformand i Hospice Forum Danmark Tove Videbæk.

----

Kontakt for en kommentar:
Tove Videbæk, Landsformand, Hospice Forum Danmark, 23413179, formand@hospice.dk

Praktiske oplysninger:
Karen Andersen, Sekretariatsleder, Hospice Forum Danmark, 21475544, sek@hospice.dk