Skoler mangler sorggrupper for børn

09. december 2014
Børn, der mister en pårørende, lades i stikken på de fleste skoler

Kun én ud af syv skoler i Danmark har sorggrupper for børn. I Syddanmark er tallet endnu lavere: Her har kun én ud af 14 skoler en sorggruppe, skriver DR.dk ud fra en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Sorggrupperne virker og er en stor hjælp for børnene. Derfor bør der være mange flere af dem, mener projektchef i Kræftens Bekæmpelse, Per Bøge:

- De får rigtig meget ud af at mødes med nogle, som er i nogenlunde samme situation som dem selv, siger han.

98 procent af landets folkeskoler har ifølge DR en sorghandleplan, som skal hjælpe lærere og pædagoger med at støtte børnene. Planerne bruges dog mest i den helt akutte fase, det vil sige, at skolen eksempelvis hejser flaget på halv og deltager i begravelsen.

Men når hverdagen altså rammer, så er barnet stadig i sorg, og her mangler der helt konkrete tilbud til børnene. Det kan få alvorlige konsekvenser.

- De børn her går og bikser med en fuldstændig ny livssituation, som er så skræmmende og ødelæggende for mange ting, fordi man er i sorg over at mangle sin far eller sin mor. Og den forælder, der er tilbage, kan ikke helt magte at være forælder i situationen, så man er jo fuldstændig fortabt, síger Per Bøge.

Kræftens Bekæmpelse vurderer, at der på en almindelig folkeskole med 500 elever er 5-15 børn, som har mistet en forælder. Hvert år mister godt 2000 børn i skolealderen en mor, far, søster eller bror.