Sorg kan bearbejdes med stemmer

09. maj 2015
Hospice Djursland bearbejder sorg med lydfiler fra patienter.




Kan optagelser af stemmer, musik og lyd fra patienter hjælpe efterladte i deres bearbejdning af sorg?

Det vil Hospice Djursland undersøge med en donation på 100.000 kroner fra TrygFonden.

Fire frivillige er netop blevet uddannet til med mikrofoner at fastholde stemmer, stemninger, lyde og musik, som for de efterladte kan give mening i bevaringen af mindet om den afdøde og i bearbejdningen af sorgen, skriver Adresseavisen Syddjurs.

- Vi har en teori om at det har en betydning i en sorgproces, at afdøde har efterladt sig stemme, lyde og historier til de pårørende. Det vil vi gerne undersøge og kan nu sammen med 10-15 af vores patienter fastholde sådanne lydbilleder og derefter spørge de efterladte, hvad det har betydet, siger hospiceleder Dorit Simonsen, Hospice Djursland. 


En stemme er unik

Projektet hedder " En stemme som aldrig forsvinder", og det er radio-journalisten Søren Prehn Jensen, som har gjort hospiceledelsen i Rønde opmærksom på de enkle midler til at fastholde stemmer og stemninger som lydfiler.

- Stemmen er meget personlig. Det kan være latter, tonefald, dialekt eller betoninger, som gør stemmen unik, siger Søren Prehn Jensen, som nu har stået for uddannelsen af de frivillige, som fremover skal optage lydfiler blandt patienter på hospice.

Tanken er at de redigerede lydfiler derefter overlades til de efterladte. Således kan man fastholde et karakteristisk minde i kraft af historierne, stemmen og måske musik. Metoden kan udbredes til ældre i plejecentre eller egne boliger.