Sorggrupper vandt initiativpris

01. oktober 2014
Folkekirkens sorggrupper fik delt pris af Kristeligt Dagblad.

Når man har mistet, kan være en støtte at tale med mennesker, som har oplevet det samme som en selv. Derfor kan det være en god idé at deltage i en sorggruppe.

Nogle kirker i Københavnsområdet er gået sammen om at danne sorggrupper - og det har de netop fået Kristeligt Dagblads initiativpris for. Prisen deler de med en et initiativ, hvor ældre støtter unges konfirmationsundervisning.

- Sorggrupperne kan noget andet end den individuelle sjælesorg. Her kan de efterladte i samme lokalområde, der bakser med de samme ting, møde og hjælpe hinanden, siger sognepræst Line Bjørn Hansen, der er formand for styregruppen for sorggruppearbejde i folkekirken, sognepræst i Husumvold Kirke i Brønshøj i København og sorggruppeleder.

I alt var 66 kirkelige initiativer indstillet til prisen.

Sorggruppearbejdet i folkekirken bliver i disse år styrket markant. En sorggruppe er et gratis tilbud til mennesker, der har mistet en nærtstående. Og det er ikke tilfældigt, at folkekirken styrker sorgarbejdet. I 2013 blev ca. 83 procent af alle, der døde i Danmark, begravet eller bisat under medvirken af en præst i folkekirken.

Grundlaget for kirkens sorggrupper er, at sorg er en naturlig reaktion på tabet af en nærtstående. Sorg skal ikke behandles, men bæres sammen med de efterladte.

Grupperne er en mulighed for at skabe et fællesskab, hvor efterladte kan dele deres oplevelser med andre i samme livssituation, skriver Folkekirken.dk.

Sorggrupper kan mindske følelsen af ensomhed og meningsløshed, som mange efterladte oplever og medvirke til at skabe livsmod og nye muligheder for at klare hverdagen uden afdøde.

Endnu et sorginitiativ var blandt de nominerede til initiativprisen. En familiesorggruppe i Nordjylland ledes af Birgitte og Poul Nygaard, der blev indstillet med følgende ord: "Man føler sig i gode hænder, de er professionelle, uden at det bliver systemisk omsorg, hvilket kan være en svær balance".

Til at skabe de gode rammer, har de tre andre professionelle hjælpere.