Spædbørn får gavn af palliativ behandling

17. december 2014
Nyfødte med livstruende sygdomme har bedre overlevelseschancer end ventet.

Den tyske etikprofessor Udo Schuklenk foreslår aktiv dødshjælp til uhelbredeligt syge nyfødte. Men læger kan tage fejl af et barns overlevelseschancer, og derfor bør man ikke tillade aktiv dødshjælp til børn, siger Gorm Greisen, professor og overlæge på Rigshospitalets Neonatalafdeling og næstformand for Det Etiske Råd.

- Nogle af de nyfødte børn, vi starter palliativ behandling på, overlever alligevel. Nogle får det bedre, end vi havde frygtet, siger han til Kristeligt Dagblad og tilføjer:

- Vi læger er ikke altid så kloge, som vi tror. Så reservationen mod aktiv dødshjælp er også en garanti mod, at ens uforstand får større konsekvenser end højst nødvendigt.

Hovedparten af den danske befolkning er overordnet for aktiv dødshjælp, mens de danske politikere overvejende er imod. Det viser bl.a. en meningsmåling fra Gallup. Her fremgår det, at 4 ud af 10 danskere støtter en lovliggørelse af aktiv dødshjælp til børn.

Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen og medlem af Det Etiske Råd, siger, at der slet ikke er behov for aktiv dødshjælp til nyfødte. Hun siger til Kristeligt Dagblad:

- Man har ingen forbehold med hensyn til at smertelindre grundigt, når der er smerte eller mistanke om smerte og ingen udsigt til liv, så jeg synes ikke, at der er behov for det. Folk siger nogle gange til et forældrepar, at det var godt, at barnet døde hurtigt, når det nu ikke kunne overleve, men sådan tænker forældrene ikke. De ønsker ofte at være tæt på barnet og er glade for de få minutter, timer og dage, de får.