Stadig brug for flere hospicepladser

24. februar 2011
Døende lunge- og hjertepatienter kræver næsten fordobling af nominering.
Det er glædeligt at man nu fokuserer på flere hospitalsafsnit for uhelbredeligt syge og døende. Men det ændrer ikke ved at der er brug for flere hospicepladser og flere palliative teams, der kan træde til, hvis syge ønsker at dø hjemme.
Og det er vigtigt, at den enkelte døende selv kan bestemme om vedkommende vil på hospice, hvis der er brug for det, mener formand for Hospice Forum Danmark Tove Videbæk i forlængelse af den aktuelle mediedebat.

Brug for op til 450 senge
Og derfor er hun og forummet glad for, at der blev bevilget 12 nye hospicepladser i Finansloven i 2011.
- Det antal hospicesenge, som anbefales i Danmark iflg. international målestok - 50 senge pr. 1 mio. indbyggere - er 257. Men de nuværende ca. 200 pladser benyttes for 95 procents vedkommende af kræftpatienter. Hvis uhelbredeligt syge og døende med andre diagnoser, f.eks. lungesygdommen KOL og hjerte- karsygdomme, skal have mulighed for at komme på hospice, så siger den samme internationale målestok, at vi skal have 80-90 hospice senge pr. 1 mio.. det betyder, at vi i Danmark skal have op til 200 senge mere, dvs. 400-450 senge.

Danmark bagud
- Vi må ikke slå os til tåls med de hospicesenge, vi nu har og får nu. Vi er nemlig mindst 20 år bagud i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med, siger Tove Videbæk.
De fleste danskere vil gerne dø hjemme i vante omgivelser. Derfor er der brug for flere ressourcer til opnormering af de palliative teams og til efteruddannelse af det sundhedspersonale, der kommer ud i hjemmene:
Når det drejer sig om uhelbredeligt syge og døende er det ikke et enten/eller, men et både/og, således at den enkelte patient kan vælge imellem at være hjemme, på sygehus eller på hospice, hvis vedkommende har behov for den tværfaglige, specialiserede indsats, som man kan give her.