Status på Hospiceudviklingen i Danmark

04. januar 2004
Gruppen bag Sct. Jørgen Hospice i Ringkøbing har udsendt en statusredegørelse for arbejdet med at få etableret et hospice - og i Hospice Forum spørger vi: Hvor svært skal det være ? (klik på overskriften og læs mere)

At det ikke er nogen nem sag vidner den udsendte stikordsredegørelse om < klik på overskriften og læs redegørelsen.

Initiativgruppen og støtteforeningen bag det jyske hospiceprojekt har arbejdet siden efteråret 2002 - og det er blevet til en fantastisk masse møder.
 
Rundt om i landet findes ca. 10 andre støtteforeninger, der for nogens vedkommende har forsøgt sig gennem de sidste 6-8 år. Alene dette faktum vidner om, hvor svært det kan være.
 
Og når talrige rapporter har vist, at behovet for hospicepladser er ca. 5 gange større end det behov, der p.t. er dækket af landets eksisterende 5 hospicer og en enkelt specialiseret palliativ sengeafdeling spørger man sig selv:
 
Hvor svært skal det være ?
 
Hospice Forum Danmark blev etableret i september 2001 med det hovedsigte, at der etableres hospicetilbud i alle amter. Selvom vi primært arbejder for at bistå selvejende institutioner med at etablere selvstændige hospicer er vi ligeså opmærksomme på, at der sker løft af hele den lindrende indsats - i alle grene af sundhedsvæsenet, d.v.s. også på sygehuse, via hjemmeplejen på plejehjem og i borgernes eget hjem.
 
I 2003 udarbejdede vi i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og Foreningen for Palliativ Indsats en pjece: Center for Lindrende Indsats med anbefalinger og forslag til den videre proces.
 
Pjecen er efterspurgt og indgår mange steder i undervisningen og vi konstaterer med glæde, at der rundt om i landet sker mere på efteruddannelsesområdet, når vi taler indsats overfor uhelbredeligt syge og døende.
 
Vi møder voksende forståelse blandt bevilgende politikere i mange egne af landet, men vi kunne ønske os, at det var overalt i landet. Det er det ikke, men vi håber at blive mødt i respekt og konstruktiv dialog - ikke mindst de steder, hvor det endnu halter. Vi bidrager gerne med råd og vejledning overalt, hvor det er nødvendigt.
 
Vort Hospicefaglige udvalg vil i 2004 arbejde ud fra dette kommissorium < klik
 
Hospice Forum Danmark's mål, formål og opgaver < klik