Støtteforeningen for Sct. Jørgen Hospice arbejder støt videre

30. marts 2004
Kræftens Bekæmpelse vil engagere sig stærkere på hospiceområdet fremgik det af et indlæg, som formanden Anne Thomassen havde på velbesøgt generalforsamling i Holstebro mandag aften < klik på overskriften og læs videre

Med ønsker herom fra Støtteforeningen bringes referat af generalforsamling med bl.a. indlæg ved formanden for Kræftens Bekæmpelse, læge Anne Thomassen
 
Referat fra generalforsamlingen i Støtteforeningen for Sct. Jørgen Hospice - d. 29. marts 2004 i Anlægspavillionen, Holstebro

Et stort fremmøde på ca. 100 medlemmer fra hele amtet viste, at der er stor opbakning til støtteforeningens bestræbelser på at få etableret Sct. Jørgen Hospice som en Selvejende Institution på den af Holstebro Kommune til rådighed stillede grund på Sportsvej i Holstebro.

Formanden Poul Bjerregaard var i sin beretning inde på, hvad et hospice er, og hvorfor støtteforeningen ønsker at etablere et hospice som en Selvejende Institution. Der arbejdes fortsat ihærdigt med bestræbelserne på at informere om hospicetanken, som er i modstrid med sundhedsudvalgets forslag om et hospice som en integreret del af sygehusvæsenet. Han redegjorde for de forskellige initiativer og den dialog, der har været det sidste år med amtet. Det er pt. ikke lykkedes at få en driftsoverenskomst med amtet.

Nye veje forsøges fra Støtteforeningens side
Det arbejdes der ihærdigt videre med. Formanden og næstformand Børge Holdgaard har for nyligt været til et møde med borgmestrene i de 7 Nordvest-kommuner, hvor hospiceplanen er blevet fremlagt, og formanden skal først i april mødes med hospiceleder Knud Ole Pedersen, KamillianerGaardens Hospice i Aalborg for at drøfte muligheden for et samarbejde evt., hvor Sct. Jørgen Hospice er en filial af KamillianerGaardens Hospice.

Kasserer Niels Peter Lægaard fremlagde regnskabet. Der har i 2003 været indtægter på kr. 65.900 og udgifter på kr. 57.400. Det giver et overskud på kr. 8.500. Der var ved udgangen af 2003 ca. 500 støtteforeningsmedlemmer.

Der var på generalforsamlingen en livlig debat med ideer til og strategi om det videre arbejde.

Der blev bl.a. fremført ideen om at opstille fordele og ulemper op mod hinanden dels vedr. amtets model, hvor hospice er en del af sygehuset og dels vedr. modellen med Sct. Jørgen som Selvejende Institution. Der var mange mødedeltagere, der kraftigt opfordrede støtteforeningen til at stå fast på at etablere Sct. Jørgen Hospice som en selvejende institution på Sportsvej i Holstebro, hvor der virkelig er mulighed for at inddrage mange frivillige som del af et folkeligt engagement og medleven. Det vil være svært på et hospice i sygehusregi.

Der blev fra en mødedeltager udtrykt undren over, at amtets blad "Raptus" i det sidste nummer, ikke omtaler hospiceideen. Det bør ske i næste nummer, da amtet bør arbejde med at etablere et hospicetilbud til de borgere, der ønsker dette. Noget både regering og folketing appellerer til.

Kontingentet for 2005 blev fastsat til kr. 100 kr. pr. medlem og kr. 300 for foreninger, firmaer m.v.

Der blev nyvalgt 2 bestyrelsesmedlemmer, nemlig tidl. afdelingssygeplejerske Christa Juul, Brande og indkøbschef Hartvig Nielsen fra Lemvig. De 3 øvrige bestyrelsesmedlemmer er formanden Poul Bjerregaard, næstformand Børge Holdgaard og Sonja Bjerregaard.

Som suppleanter blev valgt tidl. bankfuldmægtig Anna Marie Mejdahl, Holstebro og tidl. forsyningsdirektør Gunnar Juul Sørensen (genvalg).

Bestyrelsen konstituerede sig efter generalforsamlingen. Poul Bjerregaard blev genvalgt som formand, Børge Holdgaard blev genvalgt som næstformand, Sonja Bjerregaard blev nyvalgt som sekretær og Anna Marie Mejdahl blev nyvalgt som kasserer.

Revisionsfirmaet Krøyer Pedersen blev genvalgt som revisor (firmaet sponserer revisionsudgiften).

Kræftens Bekæmpelse vil engagere sig stærkere på hospiceområdet
Efter generalforsamlingen havde formanden for Kræftens Bekæmpelse (KB) i Danmark, læge Anne Thomassen fra Malling et indlæg. Hun fortalte om de mange initiativer KB vil tage i den kommende tid.

Der er hvert år 16.000 nye kræftpatienter, og det er vigtigt, at der gøres noget, hvor der er manglende koordinering mellem de forskellige instanser. Der er dog også mange, der får roser for indsatsen. Ikke mindst forholdene for de pårørende skal der mere fokus på.

De kan være præget af deres oplevelser i mange år. KB vil også samle erfaringer fra døende og pårørende, som kan viderebringes til andre.

Hun var inde på amtets pligt til at koordinere indsatsen omkring den døende, bl. a. på hospices, hvor det er vigtigt at man inddrager frivillige, så det folkelige engagement supplerer den professionelle indsats. KB vil gerne støtte om den nødvendige uddannelse af frivillige og personale. KB tilbyder hjælp til alle amter og hospices og skal i øvrigt d. 1. april have et møde med Ringkøbing Amt.

Anne Thomassen orienterede om de manglende hospicepladser. Behovet er langt større end det, der dækkes. De 50 pladser, der er nu, er alt for lidt og afstandene er for store. Hun nævnte de kr. 20 mill. på finansloven, der skal gå til etablering af hospices som Selvejende Institution.

Formanden Poul Bjerregaard sluttede aftenen med en tak til indlægsholder og en tak til de fremmødte for en særdeles spændende generalforsamling. Han takkede den afgåede kasserer Niels Peter Lægaard og sekretær Lise Fibiger, der trådte ud af bestyrelsen.

Referent:

Evald Kjeldbjerg
hospicekoordinator
Holstebro
 
Link til støtteforeningens egen hjemmeside