Stort behov for hospicer og palliative teams og afdelinger

20. februar 2014
De færreste hospitaler har tid til døende, viser en ny undersøgelse

De færreste hospitaler har tid til døende, viser en ny undersøgelse.

Kun hver 10. hospitalsafdeling har ansat palliativt personale. Det viser en dugfrisk undersøgelse fra Palliativt Videncenter. Den lindrende behandling af døende patienter bliver ofte klaret ved omorganisering, eller ved at personalet løber hurtigere, skriver Kristeligt Dagblad.

En ny undersøgelse fra Palliativt Videncenter viser, at kun 14 procent af 318 hospitalsafdelinger med patientkontakt har sendt personalet på kurser, holdt temadage eller afsat andre ressourcer til at løfte personalets kompetencer i lindrende behandling af alvorligt syge patienter.
Over halvdelen af afdelingerne - 53 procent - yder palliativ behandling ved, at personalet løber hurtigere eller ved omorganisering, skriver Kristeligt Dagblad.
- Jeg møder patienter fra mange forskellige afdelinger, og jeg mener, at den palliative indsats meget ofte er alt for utilstrækkelig, siger Lene Jarlbæk, forsker og medforfatter til rapporten og overlæge på Odense Universitetshospitals kræftafdeling. 

Også Bodil Abild Jespersen, overlæge ved det palliative team på Aarhus Universitetshospital, mener det er et problem, at kun 14 procent af afdelingerne tilbyder en reel palliativ indsats:
- Det er et udtryk for afdelingernes og dermed de lægelige specialers tunnelsyn. Der er fokus på behandling af en bestemt sygdom, mens basale dyder som lindring af lidelse ikke prioriteres, siger Bodil Abild Jespersen, der heller ikke mener, at den palliative indsats kan klares ved at løbe hurtigere, som man ifølge undersøgelsen gør det på 61 hospitalsafdelinger.

Der er altså brug for et løft på det palliative område, og derfor vil Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, bede sine fagfolk se nærmere på rapporten med henblik på, om der skal flere penge til området:
- Palliation er og bliver et vigtigt område, der de seneste år har fået større og større betydning, og som vi skal blive ved med at udvikle på, siger hun.