Strandbakkehuset kåret til årets sundhedsbyggeri 2021

19. marts 2021
Nohrcon har netop offentliggjort vinderen af Årets sundhedsbyggeri 2021: Strandbakkehuset i Rønde på Djursland, som er landets første nybyggede børne- og ungehospice.


En offentlig afstemning og en fagjury afgjorde, at det var Hospice Djurslands bevægende projekt til hårdt ramte børn og unge, der fortjente anerkendelsen i år. Juryen fremhævede bl.a., projektets store indlevelse i de særlige sårbare menneskers behov. Regionsrådsformand Anders Kühnau (A) er på Region Midtjyllands vegne utrolig stolt af det tilbud om omsorg og lindring, de nu kan give familier med meget syge børn.

Kåring af årets sundhedsbyggeri

For 4. år i træk har Nohrcon sat fokus på de gode eksempler på byggeri og indretning af hospitaler, plejeboliger, seniorboliger, hospices og sundhedscentre med kåringen af årets sundhedsbyggeri - som optakt til Temaugen om fremtidens sundhedsbyggeri d. 18. - 20. maj med videndeling i højsædet.


Sidste gang gik prisen til den eksemplariske udvidelse/ombygning af Sønderjyllands nye Akutsygehus i Aabenraa, men i år dystede tre demensplejehjem og ét børne- og ungehospice om hæderen. Alle fire vigtige projekter, der har bevæget både fagjury, brugere, lokalmiljø, og fagfolk i øvrigt.

Indsigt og indlevelse = (Hjerte)rum for liv, leg og lindring

Strandbakkehuset tilbyder hjemlige rammer, lindrende omsorg og behandling til de svært syge børn og unge og deres familier, der har deres hverdag her i en sårbar tid i livet. Placeringen på toppen af en skrænt giver udsyn og inspiration til fordybelse og refleksion. Det inviterer naturen ind gennem åbninger og forskydninger, så nærheden til søen og skoven bliver Strandbakkehusets særegne styrke.


Huset rummer seks familieboliger, et personaleafsnit og flere fællesfunktioner. Familieboligerne forskyder sig udover skrænten, så de kommer helt tæt på skovgrænsen - med panoramakig over de grønne omgivelser. Det store fællesrum i midten - Hjerterummet - binder husets forskelligartede funktioner og omkringliggende natur sammen.


Store glaspartier skaber stemningsfuldt miljø med optimale lysforhold og unikke kig ud til naturen. Samtidig leder stiforbindelser direkte ind i rummet, så skellet mellem ude og inde sløres, og beboerne inviteres til at bruge landskabet aktivt. Dermed bliver naturen allestedsnærværende - og et afgørende element i livet, legen og lindringen, som huset danner rammerne om.

Stolt hospicechef

"Vores vision var, at vores nye børne- og ungehospice skulle rumme plads for Liv, Leg & Lindring, og den vision er i høj grad blevet til virkelighed. Vi står i dag med det smukkeste hus, et hus, som omslutter os med dets varme materialer, som tilbyder åbne og rummelige fællesrum, små hemmelige gemmesteder og tilbagetrukne familielejligheder med plads til privatliv og hele familien. Strandbakkehuset børne- og ungehospice er et højt specialiseret hospice, som tilbyder hjemlige rammer og lindrende omsorg og behandling til familier med svært syge børn og unge i en sårbar og vanskelig tid i deres liv. Vi er meget stolte af, at Danmarks første nybyggede børne- og ungehospice er blevet kåret til Årets sundhedsbyggeri 2021 - og vi deler æren med alle dem, der løftede projektet ind i virkeligheden." siger Dorit Simonsen.


Også en af arkitekterne bag Strandbakkehuset er tydeligt stolt over resultatet. Anders Tyrestrup, arkitekt og partner i AART architects siger sådan her:

"Nogle projekter går lige i hjertet, og det gælder i den grad det nye børne- og ungehospice. For det er et projekt af de sjældne og meget meningsfulde, hvor vi fik til opgave - gennem arkitekturen - at favne børn, unge og deres familier i en sårbar livssituation. Inden vi satte os ved tegnebordet, gjorde vi derfor en dyd ud af at undersøge, hvad hjemlighed betyder for netop dem i deres livssituation. Det gjorde vi med vores effektteam, hvor vi kombinerede antropologiske indsigter med arkitektonisk indlevelse. Resultatet blev et hospice med kontakten til den nære natur og det nære menneskelige møde som omdrejningspunkt. Et hospice, som nu er hædret som årets sundhedsbyggeri. Det er vi utrolig stolte af, og det hviler på et tæt og godt samarbejde med Hospice Djursland, Arne Elkjær og CJ Group."


Du kan se flere billeder fra Strandbakkehuset i dette Facebook-opslag.